Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novi projekti

Turističke uniforme i oznake "Bike & Bed" za dodatnu promidžbu turizma u županiji

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako se razmišlja i o gradnji novih biciklističkih staza
1/4
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Za oznaku "Bike & Bed" turistički objekti morali su imati mjesto za parkiranje bicikala, prostoriju za sušenje odjeće, alat za popravak bicikala...

Predstavljene su turističke uniforme Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije koje je dizajnirala Sanja Tomašinec zajedno sa sestrom Ivanom Damjanović. Njih su dvije ujedno vlasnice branda “Two sisters” iz Siska, koji je pobijedio na javnom natječaju za uniforme. Uniforme su načinjene u svrhu promocije turističke ponude na sajmovima, a premijeru će imati u ožujku na sajmu “Place2go” u Zagrebu.

Svi sudionici Županijskog pletera bili su najbolji promotori naše županije Najbolje iz 2018. godine U Sisku je održan prvi Županijski pleter

– Kako bismo našu županiju još kvalitetnije promovirali u našoj državi, ali i izvan nje, odlučili smo ovim projektom napraviti turističke uniforme. Naše dizajnerice izradile su dvije muške i pet ženskih uniformi koje sadrže osnovne motive i boje naše županije po kojim smo poznati – rekao je župan Ivo Žinić.

Foto: Edina Žuko/PIXSELL

To je naša tradicija

– Radi se o muškoj i ženskoj uniformi, multifunkcionalnoj odjeći koja je sastavljena od različitih dijelova koji se mogu kombinirati u više kombinacija. Bijeli dijelovi izvezeni su domaćim štihom, radile su ih naše žene iz Gornje Posavine, dok izvezena ruža dolazi s područja Petrinje i Banovine. Sve ovo što se proteže na košulji, suknji i jakni je ručni rad. Nastojala sam objediniti sve one vještine koje su naše žene ovdje njegovale kroz povijest i jednostavno ih plasirati i reći – to je to, to je naš proizvod, to smo mi i to je naša tradicija. Da bi ruža došla do izražaja, koristila sam pamučni pliš i bijelo pamučno platno kako bi se na neki način sve spojilo u jedno jedinstveno djelo – rekla je dizajnerica Sanja.

petrinja Donacija naočala potrebitima

Istoga dana dodijeljene su i oznake za turistički projekt “Bike & Bed”. Trideset i dva turistička subjekta s područja Sisačko-moslavačke županije zadovoljila su uvjete za dobivanje ovih oznaka, a kako bi je dobili, turistički objekti morali su imati mjesto za parkiranje bicikala, prostoriju za sušenje odjeće i organiziranu prehranu, turističke karte i prospekte, alat za popravak bicikala, a moraju pružati i uslugu najma bicikla itd.

Destinacija za cikloturizam

Ovim projektom, rečeno je na dodjeli, povećat će se kvaliteta turističke ponude smještaja, ostvarit će se dodatna promidžba županije te se poticati specijalizacija prema različitim ciljnim skupinama turista.

– I mi kao županija želimo postati destinacija za cikloturizam. Razvijamo i određene biciklističke staze u tom cilju. Do sada to još nije toliko razvijeno, ali u suradnji s drugim županijama i državnim ustanovama razmišljamo o gradnji novih biciklističkih staza. Hrvatske vode planiraju graditi zaštitne nasipe u obrani od poplava, a mi planiramo da oni budu iskorišteni i za biciklističke staze. Tu je i mogućnost korištenja nekadašnjih željezničkih pruga koje, nažalost, više nisu u funkciji, koje su sada uništene. Postoji mogućnost njihove obnove i stvaranje novih biciklističkih staza – kazao je župan Žinić.

Nova Strukovna škola u Sisku Ulaganja u školstvo, kulturu i sport u 2019. godini Nova Strukovna škola u Sisku napokon će biti završena videoigre U Novskoj predstavljen kurikul za novi srednjoškolski program Želiš li biti tehničar za razvoj videoigara, školovanje uskoro počinje