Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja u školstvo, kulturu i sport u 2019. godini

Nova Strukovna škola u Sisku napokon će biti završena

Nova Strukovna škola u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Županija ove godine planira u sve svoje škole uvesti tri topla obroka na tjedan

Sisačko-moslavačka županija je osnivač 38 osnovnih i srednjih škola u koje će tijekom 2019. godine uložiti više od 55 milijuna kuna.

Većina ulaganja odnosi se na energetsku učinkovitost, obnovu školskih kuhinja, dogradnju škola te investicijsko i tekuće održavanje, ali je značajan dio sredstava osiguran i za opremanje pametnim pločama i Makerbuino setovima.

Otvoren dom za starije u Glini Izdvajanja za socijalnu skrb u 2019. Za naknade za treće i svako iduće dijete osigurano 600.000 kuna

Obnova školskih kuhinja

Očekuje se tako tijekom ove godine završetak sedam započetih projekata te realizacija čak 13 novih, za koje su ugovori već potpisani, a u ovoj bi godini napokon trebala biti završena i gradnja nove Strukovne škole na sisačkoj obilaznici.

– Županija je ugovorila izradu troškovnika preostalih radova na novoj Strukovnoj školi u Sisku te se sukladno dogovorima očekuje da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršiti objekt. Takav tempo dovršetka škole omogućio bi i realizaciju prve faze učeničkog doma u Sisku – napominje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Suvremena oprema vrijedna je 50.000 kuna Za bolji rad Donacija HGSS-u, DVD-u Lipovljani i Ronilačkom klubu Sisak

U 2019. godini završit će se obnova i nadogradnja preostalih školskih kuhinja čime bi se u svim školama realizirao standard od minimalno tri topla obroka tjedno, a nakon što su lani završeni radovi na četiri školska sportska igrališta, u 2019. godini planiraju se obnoviti još četiri.

Nastavljaju se i aktivnosti sa zasigurno najvećim obrazovnim projektom Županije od nezavisnosti Hrvatske – Znanstveno kulturnom i obrazovnom centru koji će biti smješten u bivšoj Domobranskoj vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku.

– Glavni projekt uređenja Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku završit će se tijekom 2019. godine te prijaviti na natječaj za fondove EU – napominje pročelnik Vlahov.

“Inkubator PISMO” u Novskoj pokrenut je prošle godine Razgovor sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem ‘Županija će dobiti Centar za svemirske tehnologije’

Odlazak na bazen i u kamp

U suradnji sa školskim sportskim savezom, Sisačko-moslavačka županija započinje uskoro s realizacijom projekta ”Sport za sve” financiranog sredstvima fondova EU, a ovim projektom socijalno ugroženim učenicima četvrtih, petih i šestih razreda iz depriviranih područja omogućit će se odlazak na bazen te u ljetni kamp.

Ne manjka ni kulturnih projekata, čije se financiranje također očekuje iz europskih fondova pa je tako Županija u suradnji s općinom Martinska Ves na fondove EU prijavila projekt Kulturnog centra Braće Radić, a u suradnji s gradom Hrvatska Kostajnica projekt obnove Građanske učionice u kojoj će se nalaziti i drugi izložbeni prostor Interpretacijskog centra baštine Banovine.

Do kraja 2019. godine očekuje se i završetak glavnog projekta četiri zaštićena kulturna dobra u sklopu projekta ”Baština Zrinskih - budućnost Banovine”.

Promet Stručna tribina u organizaciji MUP-a Porastao je broj nesreća s poginulim, teško ozlijeđenih čak 43% više