Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Izdvajanja za socijalnu skrb u 2019.

Za naknade za treće i svako iduće dijete osigurano 600.000 kuna

Otvoren dom za starije u Glini
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za hrvatske branitelje u 2019. planira se izdvojiti nešto više od milijun kuna

Gotovo 46,3 milijuna kuna ove je godine predviđeno za socijalnu skrb u proračunu Sisačko-moslavačke županije.

Najveći dio, 21,6 milijuna kuna, namijenjen je za redovnu djelatnost ustanova socijalne skrbi, kojima upravlja Županija, a riječ je o domovima za starije i nemoćne u Sisku, Petrinji i Glini kao i Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Ti će domovi biti financirani i iz drugih stavaka, a za javne potrebe u socijalnoj skrbi predviđeno je 7,6 milijuna kuna.

Senzorna soba I dalje su jedini u županiji s prostorom za poticanje senzorne integracije djece U Sobi čuda sad je 77 djece

Skrb za socijalno osjetljive

– Javne potrebe u socijalnoj skrbi za koje se sredstva osiguravaju u županijskom proračunu jesu djelatnosti, programi, akcije i manifestacije od interesa za SMŽ. Na području Sisačko-moslavačke županije nastoji se skrbiti za socijalno osjetljive i ranjive skupine poput starih i nemoćnih osoba, s osobitom pažnjom na staračka domaćinstva, zatim djecu i žene koje su žrtve nasilja u obitelji, osobe s invaliditetom i osobe s teškoćama u razvoju (djeca i odrasli), psihički bolesne odrasle osobe te hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji – ističe struč. spec. oec Nataša Acs, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Suvremena oprema vrijedna je 50.000 kuna Za bolji rad Donacija HGSS-u, DVD-u Lipovljani i Ronilačkom klubu Sisak

Tako je za pomoć socijalno ugroženim obiteljima predviđeno pola milijuna kuna, a za program skrbi starijih osoba 105.000. Crvenom križu ide 100.000 kuna, a 1,175 milijuna kuna će podijeliti udruge temeljem javnog poziva za projekte s područja socijalne skrbi i zdravstva. S nešto više od 300.000 kuna financirat će se programi nacionalnih strategija zaštite od nasilja u obitelji te izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Velika sredstva i za ogrjev

U proračunu je predviđeno i 600.000 kuna za potpore za treće i svako iduće dijete u obitelji koje Županija dodjeljuje već nekoliko godina. Od ostalih rashoda gotovo tri milijuna kuna isplate se kao pomoć za ogrjev, te još 3,7 milijuna kuna rashoda centara za socijalnu skrb. Ove godine u proračunu su predviđene i projektne dokumentacije za nekoliko projekata. Tako će se isfinancirati potrebna dokumentacija za rekonstrukciju objekta u dvorištu Doma za starije osobe Glina gdje će se u budućnosti odvijati projekt „Organizirano stanovanje“ dok je za izradu tehničke dokumentacije za adaptaciju prostora u Domu zdravlja Kutina, gdje će biti smješten budući dom umirovljenika, osigurano 250.000 kuna.

Za potrebe hrvatskih branitelja planira se ove godine izdvojiti ukupno 1,050.000 kuna.

Obljetnica zločina u Joševici Žinić: Stradali su samo zato što su bili Hrvati i ostali su u svome domu Ulaganja u zdravstvo Budžet upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Za zdravstvo u 2019. predviđeno 582,1 milijun kuna iz proračuna