Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obljetnica zločina u Joševici

Žinić: Stradali su samo zato što su bili Hrvati i ostali su u svome domu

Foto: Sisačko-moslavačka županija
– Nažalost, Sisačko-moslavačka županija prepuna je ovakvih masovnih grobnica iz Domovinskog rata, 43 su masovne grobnice diljem županije, a Joševica ima, kao i svako od tih mjesta, posebno značenje –

Župan Ivo Žinić sudjelovao je u Joševici pokraj Gline u obilježavanju 27. obljetnice stradanja mještana ovog sela tijekom Domovinskog rata. Počast u spomen na tragično stradale u ovom pokolju odali su i žitelji Joševice te izaslanstvo Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a i Ministarstva branitelja.

Izložba o razaranju i obnovi Dubrovnika u sjedištu ‘Ožiljci Grada’ u New Yorku

Oni su položili cvijeće i vijence te upalili svijeće ispred spomen-obilježja s imenima žrtava, uz kapelu Majke Božje Lurdske u središtu sela.

– Nažalost, Sisačko-moslavačka županija prepuna je ovakvih masovnih grobnica iz Domovinskog rata, 43 su masovne grobnice diljem županije, a Joševica ima, kao i svako od tih mjesta, posebno značenje.

događanja u vukovaru za vrijeme domovinskog rata Branitelj snimio film o 269 dana i 7000 ljudi u srbijanskim logorima

Poremećeni umovi su, kao osvetu za srpske vojne žrtve tijekom vojne akcije Vihor, krenuli u likvidaciju svih stanovnika koji su ostali u Joševici na okupiranom području. Nisu birali, najmlađa žrtva je imala 15 godina, a najstarija 91 godinu. Oni su stradali samo zato što su bili Hrvati i ostali su u svom domu, na svom ognjištu – rekao je župan Ivo Žinić.

U masakru je u Joševici ubijen ukupno 21 civil, dok je jedna ženska osoba teško ozlijeđena. Za ovaj ratni zločin prije nekoliko godina podignuta je optužnica protiv šest osoba, no nitko od njih i dalje nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Polaganje vijenaca za poginule u Domovinskom ratu Prvo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka "Taj dan poginulo je 28 branitelja i četiri civila"