Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Izložba o razaranju i obnovi Dubrovnika u sjedištu

‘Ožiljci Grada’ u New Yorku

1/2
Foto: Grad Dubrovnik
Prva izložba na temu Domovinskog rata u zgradi Ujedinjenih naroda

Izložba „Dubrovnik, a Scarred City“, koja prikazuje stravična stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu kao i poslijeratnu obnovu, u ponedjeljak, 17. prosinca otvorena je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Izložbu je organizirao Grad Dubrovnik uz podršku Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, uz sponzorstvo Društva prijatelja dubrovačke starine te uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.

vrijedan 5,2 milijuna kuna Svečano otvoren Centar za djecu s poteškoćama u razvoju

Prva je to izložba na temu Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj koja je priređena u zgradi Ujedinjenih naroda.

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mile Kovača, Bože Gjukića, Pave Urbana, Mire Kernera i Damira Fabijanića.

Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove, izložba se bavi i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Izožena su 52 rada učenika, a neki su završili i u kalendaru za 2019. Sisak Izložba likovnih radova u sklopu projekta Rukom pod ruku

U svom obraćanju na svečanom otvaranju izložbe, koje su uveličali brojni dužnosnici UNESCO-a i UN-a, gradonačelnik Mato Franković uputio je posebnu zahvalu domaćinu, Vladimiru Drobnjaku, veleposlaniku Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima.

Gradonačelnik Franković je govorio o žrtvama hrvatskih branitelja u obrani Dubrovnika, prisjetivši se također svih civilnih žrtava, a s posebnom tugom i petnaestoro poginule djece, kao nesretnih podsjetnika na sav teret i dubinu ožiljaka ratnih strahota kroz koje je Dubrovnik prolazio početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

– Zahvaljujući između ostalog i pomoći međunarodne zajednice Dubrovnik se uzdigao iz ruševina da bi ponovno zasjao kao jedan od najljepših svjetskih povijesnih gradova – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Foto: Grgo Jelavić

Nakon New Yorka, izložba će imati i svoj stalni postav te će biti dostupna i u gradovima prijateljima kako bi što više ljudi vidjelo sva lica patnje Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Otvorenje izložbe postavljene u glavnom izložbenom prostoru zgrade Ujedinjenih naroda na Manhattanu svojim prisustvom uveličali su Marie Paule Roudil, direktorica UNESCO-ova ureda u New Yorku, ujedno predstavnica UNESCO-a u Ujedinjenim narodima i Alison Smale, pomoćnica generalnog tajnika Ujedinjenih naroda zadužena za globalne komunikacije kao i brojni drugi predstavnici UNESCO-a pri UN-u.

Gradonačelnik uručio ključeve kombi vozila za potrebe OŠ Marina Držića dubrovačka osnovna škola Škola dobila novo vozilo za prijevoz učenika s posebnim potrebama

Otvorenju izložbe priređene tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a pridružili su se i brojni veleposlanici zemalja članica Ujedinjenih Naroda kao i predstavnici kluba Libertas u New Yorku.

Izložba je organizirana povodom 40. obljetnice uvrštenja Dubrovnika na listu UNESCO-a i 20. obljetnice otkako je Dubrovnik skinut s liste UNESCO-ove ugrožene spomeničke baštine.