Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Budžet upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje

Za zdravstvo u 2019. predviđeno 582,1 milijun kuna iz proračuna

Ulaganja u zdravstvo
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Najveći projekt i dalje je izgradnja i opremanje središnjeg paviljona sisačke bolnice

Više od 70 posto proračuna Sisačko-moslavačke županije troši se kroz Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, prvenstveno zato što su u njega uključene i zdravstvene ustanove, bolnice u Sisku i Popovači, Zavod za javno zdravstvo i hitnu medicinu, Lječilište Topusko te domovi zdravlja. Od ukupno 628,4 milijuna kuna, koliko iznosi proračun tog odjela u 2019., na zdravstvo otpada 582,1 milijun kuna.

Obljetnica zločina u Joševici Žinić: Stradali su samo zato što su bili Hrvati i ostali su u svome domu

Niz projekata

– Od toga je više od 530 milijuna kuna proračun osam zdravstvenih ustanova, a ostatak je, između ostaloga i 5,6 milijuna kuna za projekt opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite te 8,3 milijuna kuna za projekte energetske obnove objekata NPB Popovača – kaže Nataša Acs, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“ provodi se od 2017., a do sada je nabavljena oprema za ambulante i dijagnostičko-terapijski uređaji u vrijednosti većoj od sedam milijuna kuna. U 2019. planiraju se najvećim dijelom građevinsko-obrtnički radovi na 22 lokacije domova zdravlja, s ciljem prilagodbe građevina domova zdravlja osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti putem gradnje i rekonstrukcije liftova i prilaznih rampi te prilagodba tamošnjih sanitarnih čvorova.

Županijsko gospodarstvo počelo se blago oporavljati Županija ulaže u starteške grane razvoja Za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u 2019. godini 14,4 milijuna kuna više

Od manjih projekata i ove se godine nastavlja program psiho i socioterapije branitelja oboljelih od PTSP-a i članova njihovih obitelji, program logopedskog tretmana djece te program ranog otkrivanja raka dojke i intervencijskog zbrinjavanja infarkta miokarda. Ove godine će se s 2,4 milijuna kuna financirati dežurstvo timova T2 u Dvoru i Kutini te dodatna medicinska sestra u timu T1 u Kutini, a sve s ciljem ravnomjernije dostupnosti zdravstvenih usluga u cijeloj županiji. Kako bi se građanima smanjili troškovi nekih dijagnostičkih pretraga i pregleda, i dalje će se sufinancirati rad laboratorija te pedijatrijskog i ginekološkog tima u Dvoru te rad laboratorija u Glini i Topuskom.

– Zasigurno najveći projekt u zdravstvu je u ovoj godini izgradnja i opremanje središnjeg paviljona sisačke bolnice. Dnevna bolnica i objedinjeni hitni bolnički prijem je u fazi izvođenja građevinskih radova, a u 2019. godini planiran je dovršetak izgradnje te nabava i ugradnja opreme. Do sada su izvršeni radovi u vrijednosti od 8,5 mil. kuna, a u 2019. ukupno će se uložiti 76.362.909 kuna za završetak gradnje i opremanje objekta – ističe Nataša Acs. Planirani završetak projekta, kada će Sisak dobiti praktički novu bolnicu, siječanj je 2020. godine.

Iste mogućnosti za sve u školama SMŽ-a Ulaganja u digitalne tehnologije u osnovnim školama Pametne ploče, projektori te Mozabook za zanimljiviju nastavu

Rekonstrukcija Blatnih kupki

Veće projekte imat će ove godine i Dom zdravlja Sisak koji je dobio 4,7 milijuna bespovratnih kuna za energetsku obnovu zgrade u Ulici kralja Tomislava 1 dok će ostatak do 8,075 milijuna kuna financirati vlastitim sredstvima. Dom zdravlja Petrinja će iste radove provoditi na obnovi zgrade u Petrinji, u Lopašićevoj ulici, i u Glini u Vukovarskoj ulici. Bespovratno im je odobreno 60 posto od gotovo četiri milijuna kuna ukupne vrijednosti radova na obje lokacije. Lječilište Topusko ove će godine uložiti 750.000 kuna u projekt rekonstrukcije Blatnih kupki – odsjeka fangoterapije te 390.000 kuna u objekt Petrova gora. 

Na stručnoj će praksi steći nova znanja, kompetencije i vještine ERASMUS + Učenici i nastavnici putuju u Irsku, Italiju, Portugal, Češku... smanjena je i cijena korištenja u druge svrhe Mjesni domovi besplatni za krstitke i rođendane