Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Županija ulaže u starteške grane razvoja

Za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u 2019. godini 14,4 milijuna kuna više

Županijsko gospodarstvo počelo se blago oporavljati
1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL/Ilustracija
U 2019. nastavljamo provedbu županijske kreditne linije "Poduzetnički krediti" koja omogućava najniže kamatne stope od 0,25 posto

Novi Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije nastao spajanjem bivšeg Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo u 2019. godini će imati na raspolaganju 47,280.328,29 proračunskih kuna. U odnosu na 2018. to je povećanje za 14,393.154 kuna u odnosu na zbrojene proračune dva spojena Upravna odjela.

Obnovljena cesta Obnovljena dionica državne ceste od Vratečkog do Orlekovića Asfalt će pojednostaviti život u Lekeniku i Pokupskom

Veći broj obrta

– Osnovni razlozi povećanja proračuna u 2019. su osnivanje i sufinanciranje novog proračunskog korisnika Regionalni koordinator SMŽ-a, zatim sufinanciranje izrade Master plana održivog razvoja prometa u Sisačko-moslavačkoj županiji te provedba i sufinanciranje niza projekata EU – ističe pročelnik Marijan Belošević.

Od nešto više od 47 milijuna kuna najviše, 19,32 milijuna, otpada na regionalni razvoj i fondove Europske unije. Za poljoprivredu i ruralni razvoj planira se 11,9 milijuna kuna, oko 6,8 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, 5,1 milijun kuna otpada na prometnu i komunalnu infrastrukturu dok će se za razvoj turizma izdvojiti 3,165 milijuna kuna. Tijekom 2019. godine planirano je ukupno 13 direktnih i indirektnih poticajnih mjera za razvoj gospodarstva za čiju je provedbu izdvojeno 9,949.180 kuna.

Školski obroci I Sisačko-moslavačka županija u Školskoj shemi Republike Hrvatske Besplatni obroci voća, povrća i mlijeka za školsku djecu

– Pokazatelji gospodarskih kretanja iz proteklog razdoblja ukazuju na blagi oporavak županijskog gospodarstva. Imamo povećanje broja poduzetnika i zaposlenih, a Sisačko-moslavačka županija je i dalje prva po suficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Nakon desetak godina uzastopnog smanjenja broja obrta, ove godine je njihov broj povećan dok je županija u turizmu ostvarila porast broja gostiju za 3,19 % i noćenja za 13,1 % – pojašnjava pročelnik Belošević u čijem odjelu smatraju kako je taj oporavak gospodarstva posljedica oporavka malog gospodarstva, a djelomično i zbog sustavnog poticanja upravo tog segmenta gospodarstva kroz županijski proračun.

Stoga su odlučili nastaviti provoditi te poticajne mjere. Tako se i u 2019. nastavlja provedba županijske kreditne linije "Poduzetnički krediti" koja poduzetnicima omogućava najniže kamatne stope od 0,25 %.

Aglomeracija Novska Aglomeracija Novska Do kraja 2020. nova kanalizacija

Novac i za poljoprivredu

Nastavljaju se i bespovratne potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, potpore za poticanje inovacija te za nove investicije u proizvodnji kao i niz drugih programa.

– U 2019. godini uvodimo novu mjeru, a to je poticanje startupova u gaming industriji, što direktno nadovezujemo na Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj koji razvijamo – napomenuo je pročelnik Marijan Belošević dodavši kako nisu zapostavili poljoprivredu.

– U 2019. nastavljamo provedbu 22 poticajne mjere gdje je planirano ukupno 3,060.723,04 kune direktnih poticaja. Također, u svrhu razvoja lovstva u 2019. godini je planirano 6,317.754,25 kuna – zaključuje Belošević.

Lonjsko polje Centar Crna roda Osekovo Još jedan ulaz u Park prirode Lonjsko polje