Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
I Sisačko-moslavačka županija u Školskoj shemi Republike Hrvatske

Besplatni obroci voća, povrća i mlijeka za školsku djecu

Školski obroci
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Cilj je ovog programa da našu djecu naviknemo na zdravu prehranu, kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

Sisačko-moslavačka županija uključena je u Školsku shemu Republike Hrvatske, odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Od listopada će se provoditi i u svih 36 škola kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, a koje polazi oko 10 tisuća učenika.

Obilježen Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježen dan branitelja Sisačko-moslavačke županije 'Crne mambe' proslavile svoj dan

– Ovaj program koji provodi naša država vrlo je kvalitetan program kojim se nastoje promijeniti određene navike. Često nije stvar ni financija ni novca, mi jednostavno moramo utjecati na našu djecu, naše mlade, i učiti ih zdravoj prehrani. U tom je smislu osmišljena i provodi se i ova Školska shema. Mi smo prijavili sve škole kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, 22 osnovne i 14 srednjih škola. Mislim da ćemo potpisivanjem ovih ugovora doći do onoga što i jest cilj ovog programa, da našu djecu naviknemo na zdravu prehranu – kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na potpisivanju ugovora o početku provedbe Školske sheme s ravnateljima osnovnih i srednjih škola.

Škole su potpisale ugovor i sa županijskom Zajednicom proizvođača koja je dobavljač voća i povrća.

– Učenici u osnovnim školama dobivaju besplatno voće, povrće i mliječne proizvode, a u srednjim školama voće i povrće. S druge strane uključujemo tu i Zajednicu poljoprivrednih proizvođača Sisačko-moslavačke županije te ćemo nastojati da što više hrane i mliječnih proizvoda dolazi od OPG-a s područja naše županije – napomenuo je Žinić istaknuvši da tako žele unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području županije.

Suradnja Županije i Grada Kutine Prioritet je izgradnja Doma za starije i nemoćne

Žinić je, govoreći o školskoj prehrani, istaknuo i da je obrok u školama nekim učenicima jedini topli obrok u danu te da stoga ulažu velika sredstva da bi topli obroci stigli do svakog učenika. U obnovu 11 školskih kuhinja u proteklih nekoliko godina uloženo je oko 10 milijuna kuna iz županijskog proračuna, a trenutačno su u obnovi kuhinje u Osnovnoj školi u Lekeniku i Prvoj osnovnoj školi u Petrinji. Čeka se obnova kuhinja u osnovnim školama u Rajiću i Lipovljanima.

Kako je objašnjeno, u okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok, a jedna od škola koje su potpisale ugovor je i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

– Konzumiranje voća i povrća, ali i mliječnih obroka za osnovnoškolce za djecu je iznimno dobro. Stjecat će tako naviku da jedu zdravo. Svi smo mi odrasli na mlijeku i mliječnim prerađevinama. To je nešto što je godinama bilo zapostavljano i zanemarivano, sada se vraća u škole kroz ovaj program. Obnovom školskih kuhinja u školama su stvoreni jako dobri uvjeti da sadašnja tri topla obroka tjedno pokušamo uvesti svakodnevno.

Uz Školsku shemu mislim da smo svi zajedno na dobrom putu da kod djece, naših učenika, stvaramo kulturu zdrave prehrane – rekla je ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Ruža Novaković.

Radovi u Novskoj Godina u znaku energetske obnove škola i dvorane Žinić: Djeca dugo budu u školi, stoga je bitno da zgrade budu zdrave stiže voće, povrće, mliječni prozivodi... U ovim školskim kuhinjama od sada će se pripremati samo kvalitetni obroci