Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
obilježen dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

'Crne mambe' proslavile svoj dan

Obilježen Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije
1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tome u počast položeni su vijenci kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac te zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana

Obilježen je Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije koji se slavi 18. listopada u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske izvedenu sa 17./18.listopada 1991. u Novom Farkašiću, na području između Lekenika i Petrinje.

Tada je mala skupina od tridesetak pripadnika 2.gbr Gromova – "Crne mambe" uspjela zaustaviti daljnji prodor neprijateljskih snaga prema Sisku i Zagrebu. Želja agresora je bila stvoriti mostobran na rijeci Kupi čime bi bio otvoren put prema zagrebačkom području, no to je hrabrom akcijom spriječeno.

Suradnja Županije i Grada Kutine Prioritet je izgradnja Doma za starije i nemoćne

Tome u počast položeni su vijenci kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac te zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, a središnji dio programa održan je u Novom Farkašiću gdje je odana počast poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ i 144. brigade HV-a Sesvete. 

"Novi Farkašić je simbol obrane u Domovinskom ratu. Ovo je jedan mali djelić teritorija koji je uspio ostati obranjen, a kasnije u kontranapadu do 22. listopada 1991. godine, Hrvatska vojska – 2. gardijska brigada i glinske postrojbe su uspjele osloboditi 200 kilometara kvadratnih prostora do Svete Katarine, osloboditi naselja Novo Vratečko i Slanu i tako stvoriti preduvjete za kasnije oslobađanje ovog teritorija. To je bila prekretnica.", rekao je župan Ivo Žinić u Novom Farkašiću.

Prethodnih su dana obilježene i 26.obljetnica oslobođenja Bujavice, prvog mjesta oslobođenog u Domovinskom ratu te 26.obljetnica gradnje pontonskog mosta u Letovaniću.Višednevni program proslave Dana branitelja završit će današnjim (petak) obilježavanjem 25. godišnjice pogibije Berislava Pavičića – Bere, ratnog dozapovjednika obrane Komareva i pripadnika 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu.

stiže voće, povrće, mliječni prozivodi... U ovim školskim kuhinjama od sada će se pripremati samo kvalitetni obroci