Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja u digitalne tehnologije u osnovnim školama

Pametne ploče, projektori te Mozabook za zanimljiviju nastavu

Iste mogućnosti za sve u školama SMŽ-a
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Osnovna škola Ludina jedina je škola u Hrvatskoj u kojoj svi učenici imaju tablete

U 2018. godini Sisačko-moslavačka županija nabavila je ukupno 30 pametnih ploča za 20 osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.

Senzorna soba I dalje su jedini u županiji s prostorom za poticanje senzorne integracije djece U Sobi čuda sad je 77 djece

– Želimo u našim osnovnim školama reformom koju provodi Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta stvoriti potrebne uvjete da naši učenici ne zaostaju ni u čemu za bilo kojom školom u Europi i svijetu. U ovoj godini nabavili smo 30 pametnih ploča u vrijednosti 223.000 kn. Također smo i lani uložili 150.000 kn za nabavku 25 pametnih ploča u srednjim školama. Želimo u svim školama imati iste mogućnosti i da svaka učionica iduće godine bude opremljena

pametnim pločama – rekao je župan Ivo Žinić u Osnovnoj školi Ludina.

Pametnu ploču imaju 8 godina

Pametne ploče omogućuju školama provođenje interaktivne nastave obogaćene multimedijalnim sadržajima koji učenicima nastavni proces čini zanimljivijim i tako ih motivira za rad, a uz njih nabavljeni su i širokokutni projektori vrijedni gotovo 150.000 kuna te 90 licenci za digitalnu platformu Mozabook koja učenicima omogućava rad u interaktivnom virtualnom okruženju. Projekt je sufinancirala Općina Velika Ludina sa 140.000 kuna, SMŽ sa 100.000 kuna te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s 85.000 kuna.

Na stručnoj će praksi steći nova znanja, kompetencije i vještine ERASMUS + Učenici i nastavnici putuju u Irsku, Italiju, Portugal, Češku...

– Moram istaknuti da je naša škola jedina na području Hrvatske koja ima tablete za sve učenike. Prva pametna ploča došla je u našu školu prije osam godina, tako da mi iskustva s radom s digitalnim tehnologijama imamo. Izuzetno sam zahvalna svima koji su nas podupirali svih ovih godina da se škola digitalizira – istaknula je ravnateljica OŠ Ludina Sonja Pribolšan-Pongračić.

Istaknuto je i kako Sisačko-moslavačka županija s partnerima, OŠ Popovača, OŠ Ludina i OŠ Novska, provodi projekt “Učimo zajedno” koji se temelji na osiguranju besplatnog produženog boravka za 23 učenika pripadnika romske nacionalne manjine koji pohađaju navedene škole s ciljem povećanja njihove socijalne uključenosti i integracije. Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna mu je vrijednost 611.000 kuna.

Nikolina Golomboš na primanju kod župana Ive Žinića Župan primio uspješnu karatisticu Tek joj je 14, a već ima zlato sa Svjetske premier lige

Uključivanje u društvo

– Riječ je o vrlo značajnom projektu kojim su učionice opremljene potrebnom informatičkom i drugom opremom. Vjerujem da će on pripomoći da pripadnici romske nacionalne manjine budu što više socijalno uključeni u sadašnje društvo – istaknuo je župan Žinić.

U OŠ Novska trenutačno je 40 učenika romske nacionalne manjine od prvog do osmog razreda, dok su u projekt uključeni učenici prva četiri razreda, u Velikoj Ludini ih je 10% i također ih je pola uključeno u projekt, dok je situacija u Popovači nešto lošija: od 20 učenika romske nacionalne manjine u projekt ih je uključeno sedmero.

Vinari Sisak Potpore županije Za promidžbu poljoprivrednika i njihovih proizvoda 250.000 kuna