Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U Novskoj predstavljen kurikul za novi srednjoškolski program

Želiš li biti tehničar za razvoj videoigara, školovanje uskoro počinje

videoigre
1/3
Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL
Projekt bi trebao zaživjeti za godinu-dvije, kad prođe vrednovanje

Sisačko-moslavačka županija predstavila je u Novskoj novi srednjoškolski obrazovni program Tehničar za razvoj videoigara, koji će provoditi Tehnička škola Sisak.

Digitalni komunikatori Zaklada Viktorija nabavila digitalne komunikatore 'Uz ovaj uređaj moj sin piše očima i tako mi kaže što želi'

– Napravili smo sve pripreme da Ministarstvo i agencije mogu pristupiti vrednovanju tog programa i vjerujem da će za godinu–dvije taj program zaživjeti. Gledajući razvoj digitalne tehnologije i informatike, to je zanimanje koje će u budućnosti itekako biti cijenjeno – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Novi kurikul dio je nastojanja da SMŽ postane sjedište gaming industrije, pa će se prema tome cilju početi od najmlađih, preko školaraca do mladih poduzetnika.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Obuka kreće od vrtića

– Naime, u vrtiće smo uveli učenje engleskog jezika, ali na način kojim se odmah potiču i razvijaju i određene informatičke sposobnosti. Drugi korak su edukacije u osnovnim i srednjim školama kojima želimo dobiti broj mladih koji se žele baviti ovim poslom. Najznačajniji je korak gradnja poduzetničkog inkubatora sa svim potrebnim sadržajima, studijima i opremom. Cilj je i omogućiti mladima koji se žele početi baviti ovim zanimanjem da to i učine. Grad Novska i Županija potiču start-up tvrtke iznosom od 150.000 kuna i mislim da je to dovoljan iznos da mladi mogu pokrenuti svoj biznis – rekao je župan.

Kurikul za srednjoškolski obrazovni program Tehničar za razvoj videoigara je u izradi i trenutačno ga je izrađeno 70%, kazao je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Ivo Žinić Pomoć Županija i općine subvencioniraju autobusne linije

– Kurikul je namijenjen učenicima koji su zainteresirani za izradu videoigara. Njime bi trebali dobiti stručnjake za gaming industriju. Interesa među učenicima ima te, otkako su načuli da bi trebao biti otvoren taj smjer, stalno zovu. Plan je bio je da se krene od sljedeće školske godine, ali to ne ovisi o nama. Ministarstvo je to koje treba odobriti, a hoće li se to stići napraviti, još ne znamo – dodao je Malović.

Novi kurikul predstavljen je u Novskoj koja je bila domaćin Global Game Jam natjecanja, najvećeg svjetskog događaja na kojem se stvaraju videoigre. Timovi diljem svijeta imali su 48 sati da završe videoigru na zadanu temu, a u Novskoj se u tome okušalo 67 game developera.

Sastanak Sastanak župana s načelnicima i gradonačelnicima Nastavak modernizacije županijskih cesta po modelu “pola-pola”

“Što nam znači dom”

Tema je bila “Što nam znači dom”, a prvo mjesto pripalo je ekipi Sunday Rush (Siniša Kolundžija, Božidar Barbarić, Vlatko Kolundžija). Druga je bila momčad Forest United (Sven Nemet, Mario Primorac, Zvonimir Barać), treća ekipa Flamatch (Jurica Pavlinac, Martina Kreković, Stjepan Kranjec, Josip Mačković, Davor Zuljan, Gabrijel Jakopović te četvrti Nest Unrest (Nenad Fijala, Martin Horvat, Luka Drozdek, Almin Muratović, Saša Kumpović).

Industrijski kolosijek Poslovna zona Novska Za industrijski kolosijek bespovratnih 2,8 milijuna