Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zaklada Viktorija nabavila digitalne komunikatore

'Uz ovaj uređaj moj sin piše očima i tako mi kaže što želi'

Digitalni komunikatori
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Zaklada omogućava roditeljima i smještaj u stanu u Zagrebu tijekom liječenja njihove djece

Zaklada Viktorija za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti Sisačko-moslavačke županije uspjela je, uz pomoć donacija, nabaviti digitalne komunikatore s programskim rješenjima koja djeci s poteškoćama u razvoju omogućavaju komunikaciju.

Sastanak Sastanak župana s načelnicima i gradonačelnicima Nastavak modernizacije županijskih cesta po modelu “pola-pola”

Logopedski kabinet

– Zaklada je uz pomoć Ine organizirala humanitarni koncert Gibonnija. Uz prihod od kupnje ulaznica INA je tom prilikom donirala i 125.000 kuna za kupnju komunikatora i za pokretanje rada logopeda. Mi smo prošle godine opremili i pustili u rad logopedski kabinet i možemo biti ponosni jer je do danas logopedsku terapiju prošlo 45 djece. Drugi dio sredstava namijenili smo za kupnju digitalnih komunikatora s programskim rješenjima koja djeci s teškoćama u razvoju zapravo omogućavaju komunikaciju. U nekim slučajevima pomagala su poput izravnog komunikacijskog kanala između djece i njihovih najbližih. Nabavili smo tri komunikatora za djecu, toliko je ujedno i bilo prijava pristiglih na natječaj, a jedan komunikator dodijelili smo učiteljici kako bi lakše komunicirala i sporazumijevala se sa svojim učenikom tijekom redovnog nastavnog procesa – rekla je Ivona Nemeth, članica Upravnog odbora prilikom predstavljanja donacije.

Udruga Srce u Svetom Ivanu Zelini djeluje već 14 godina Osiguravaju bolje uvjete i okruženje za svu djecu

Komunikatori su dostupni svim korisnicima Zaklade.

– Taj softverski program pruža mogućnost da moj sin izrazi sve ono što želi. Mate taj uređaj koristi tako što pomoću kamere koja prati njegov pogled zapravo pokreće program koji nudi čak i pisanje po ekranu uz pomoć pogleda pa može napisati što god on želi. Također, nudi izradu kartica za komunikaciju i praćenje nastavnog programa. Uistinu imamo tu sreću što su na području naše županije djeca uključena u redovan sustav obrazovanja, te i tu imamo podršku – pojasnila je Ana Alapić, majka djeteta oboljelog od spinalne mišićne distrofije.

Zaklada Viktorija osnovana je 2009. godine s ciljem pomaganja djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti s područja Sisačko-moslavačke županije. Zaklada omogućuje roditeljima i njihovoj djeci smještaj u stanu u Zagrebu tijekom liječenja ili pretraga, a financijski pomažu i kupnju lijekova, ortopedskih pomagala ili vitaminskih pripravaka koje ne financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Novca još ima, javite se!

– Još uvijek ima dovoljno sredstava, te ovom prilikom pozivam i ostale roditelje koji imaju potrebe za ovakvim uređajima neka se jave u našu Zakladu Viktorija kako bismo mogli i ostalima pomoći – dodao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Senzorna soba I dalje su jedini u županiji s prostorom za poticanje senzorne integracije djece U Sobi čuda sad je 77 djece Obljetnica zločina u Joševici Žinić: Stradali su samo zato što su bili Hrvati i ostali su u svome domu