Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Grad ispunio obećanje

Uređena prva četiri stana 
u koja će se useliti liječnici

Stanovi naselju Hraščica u Varaždinu
1/6
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Drago mi je što se lokalna zajednica uključila u rješenje problema i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku - rekao je ravnatelj bolnice Kudelić

U varaždinskom naselju Hraščica – Rajčul uređena su prva četiri stana koja će biti ponuđena liječnicima kao deficitarnom stručnom kadru. Prema neslužbenim procjenama, iz Hrvatske je samo u posljednjih pet godina otišlo oko 600 liječnika, a u zdravstvenim ustanovama nedostaje oko 2500 specijalista. Kako zadržati postojeće i privući nove liječnike, to je boljka gotovo svake bolnice u državi.

škola Varaždin Obrazovanje Predstavili projekt gradnje dvorane te uređenja VI. osnovne škole

Čeka se županija

Kako je i najavio gradonačelnik Ivan Čehok, Grad Varaždin je u kratkom roku uredio prva četiri stana koja će biti ponuđena liječnicima. U uređenje je utrošeno 390.000 kuna, a stanovi su vrijedni ukupno oko tri milijuna kuna. Stanovi su površine nešto veće od 90 četvornih metara i imaju garaže. Gradonačelnik je izrazio nadu da će i varaždinska županija podržati taj projekt, a najavio je i da će Grad urediti još četiri stana u tom naselju koji će biti ponuđeni ostalim deficitarnim kadrovima koje žele zadržati.

Petrica župana potpisala sporazum o suradnji očekuju sastanak s premijerom Petorica župana potpisala sporazum o suradnji: Ne dobivamo dovoljno novca i pažnje

– Ovi su stanovi visoke razine kvalitete i mislim da će liječnička obitelj, ili liječnik sam, imati primjerene uvjete. Nastojat ćemo subvencijama, prije svega Županija i bolnica, poticati dolazak obitelji i stručnjaka. Ova prva četiri stana dodijeljena su bolnici, a odmah kreće nabava i za ostala četiri stana koje bismo dali ostalim našim institucijama za kadrovske potrebe. Ovo je nešto uobičajeno u Europi, mnoge države na ovaj način potiču dolazak deficitarnih kadrova, a u ovom trenutku liječnici su nam deficitarni, posebno specijalisti. U suradnji s ravnateljem bolnice i, nadamo se, Županijom, radit ćemo na tome – istaknuo je gradonačelnik Čehok i podsjetio da se od 2005. do 2009. izgradilo 500 stanova u Varaždinu. Nažalost, dodao je, projekt društveno poticane stanogradnje je stao iako ima interesa građana, posebno mladih. U Jalkovečkoj je, primjerice, prosjek kupaca bio od 32 do 33 godine, većinom su to visokoobrazovani ljudi, od kojih je 30 posto došlo izvan grada.

Pravilnik s kriterijima

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da je izrađen pravilnik s kriterijima po kojima će stanovi biti dodijeljeni. Interesa među bolničkim liječnicima ima. – Drago mi je se lokalna zajednica uključila u rješenje problema i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku što je prepoznao našu inicijativu da zadržimo postojeći kadar i privučemo novi. 
Varaždin je atraktivan grad i okarakteriziran je kao najbolji kontinentalni grad za život – napomenuo je ravnatelj Kudelić.

Ivan Čehok i Ivan Penava Pohvala navijačima Varaždinci i Vukovarci potvrdili prijateljstvo