Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
POTPISAN UGOVOR

Uređenje prostora za "sigurnu kuću"

Foto: Kristijan Toplak
Ugovor o rekonstrukciji prostora vrijedan je više od četiri i pol milijuna kuna

Potpisan je ugovor o rekonstrukciji prostora za potrebe Centra za podršku, savjetovanje i osnaživanje, a riječ je o radovima na budućoj "sigurnoj kući", vrijednima 4,599.369 kuna. Rok za završetak je lipanj 2022.

Ugovor su potpisali župan Igor Andrović i direktor tvrtke Domogradnja, Siniša Gregorić. Osigurat će se tako smještajni kapaciteti za 11 korisnika, žrtava obiteljskog nasilja, od kojih će 2 smještajna kapaciteta biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Statistika pokazuje kako se broj žrtava nasilja u potrazi za privremenim stambenim rješenjem ne mijenja značajno:  2016. bila su 22 slučaja, 2017. njih 20 slučajeva, a 2018.  godine su evidentirana 23 takva slučaja.

Sedmi vrtić koji je otvoren u Virovitičko-podravskoj županiji u posljednjih 18 mjeseci Prvi put u povijesti Crnac ima vrtić i popunjen je već prvog dana

– Naša je županija donedavno bila jedna od šest županija u Hrvatskoj koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji. No, inicijativu su 2019. pokrenuli VPŽ, Vlada RH, Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade te smo našli privremeno rješenje. Sredstva za rad privremenog skloništa za žrtve nasilja osigurali su Županija i sve jedinice lokalne samouprave s područja VPŽ. Imali smo spreman projekt koji smo izradili u suradnju s VIDRA-om, prijavili smo ga i dobili oko 10 milijuna kuna za njegovu realizaciju. Rekonstrukcijom prostora koji će u budućnosti biti "sigurna kuća" trajno ćemo osigurati rješenje i smještaj za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – naglasio je župan Igor Andrović.

Zgradu je bez naknade ustupio Grad Virovitica. Partner na projektu je S.O.S. Virovitica. Županija je izradila projektnu dokumentaciju, a uskoro će biti potpisan i ugovor za stručni nadzor te će početi s radovi. U budući objekt smještat će se osobe s područja Virovitičko-podravske županije, ali po potrebi i iz cijele Hrvatske.