Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sedmi vrtić koji je otvoren u Virovitičko-podravskoj županiji u posljednjih 18 mjeseci

Prvi put u povijesti Crnac ima vrtić i popunjen je već prvog dana

Foto: Kristijan Toplak
U sedam otvorenih vrtića do sada je svoje mjesto pronašlo 260 mališana

Bio je to važan dan u povijesti Velikog Rastovca, malenog sela u općini Crnac. Prvi put u povijesti ova slavonska općina na granici Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije dobila je vrtić. Maleni Leo i Gabriela označili su otvorenje novog zdanja vrijednog oko 3,2 milijuna kuna.

NOVA KARTA REGIONALNIH POTPORA Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji

Poticaj na ostanak

– Ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od vrtića. Otvaranjem vrtića u Velikom Rastovcu ispisujemo povijest gradeći budućnost našoj djeci. Ovakvi projekti znače poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Oni koji su roditelji znaju koliko je to olakšanje, bezbrižni ste jer imate dijete na sigurnom o kojem netko brine i skrbi. Ovo je sigurno i dobar demografski pokazatelj, znak boljeg i kvalitetnijeg života u manjim sredinama i poticaj mladima da ostaju u njima, ali, naravno, i poticaj da šire svoje obitelji – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović na otvorenju dječjeg vrtića u Crncu.

A vrtić je već prvog dana popunjen skoro 100 posto. Kapacitet im je 20 djece, oni su upisali njih 19. To je sedmi vrtić koji je otvoren na području Virovitičko-podravske županije u zadnjih 18 mjeseci. Prvi je bio onaj u Gornjem Bazju. Osim njega, otvoreni su i vrtići u – Ćeralijama, Sopju, Špišić Bukovici, Svetom Đurđu i Čađavici. Svi oni izgrađeni su sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz punu potporu Virovitičko-podravske županije, općina i gradova gdje se nalaze.

Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine

Dječji vrtić u Crncu ima zanimljivu priču jer on, uz zdanje u Čađavici i Čačincima, tvori jednu jedinstvenu instituciju, Dječji vrtić Lipa. Uz ovih sedam otvorenih, izgrađeni su novi vrtići i u Čačincima, Gradini i Suhopolju, ali čeka se njihovo otvorenje. Još se čeka dogradnja vrtića u Orahovici. Svi ti projekti bili su vrijedni 59 milijuna kuna.

– Svi ovi novi vrtići imaju veliki značaj za odgoj i obrazovanje djece, ali i veliki značaj za njihove roditelje koji sada imaju veliko olakšanje. U tome im je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, ali u ovom slučaju mala općina Crnac koja se s još dvije općine ujedinila za boljitak i bolju budućnosti svoje djece. Tri općine, Čačinci, Čađavica i Crnac, stvorili su jednu javnu ustanovu, Dječji vrtić Lipa. To je jedini primjer u Hrvatskoj kako se rade uštede, jer umjesto tri uprave imaju jednu, umjesto tri tajništva imaju jedno, umjesto tri računovodstva – imaju jedno. Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj gdje su se udružile tri općine za jači rad jednog zajedničkog vrtića – dodao je župan Igor Andrović.

U sedam otvorenih vrtića do sada je svoje mjesto pronašlo 260 djece. U preostala tri, koja su izgrađena u Suhopolju, Čačincima i Gradini, bit će još 210 mjesta. Kada se zbroji i vrtić u Orahovici, koji se neće graditi, već mu predstoji dogradnja i rekonstrukcija, više od 500 mališana pronaći će svoje mjesto u vrtićima koje će vidjeti zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i suradnje Županije, općina i gradova.

Roditelji zadovoljni

Roditelji čija djeca su pronašla mjesto u vrtiću u Velikom Rastovcu iskazali su zadovoljstvo.

ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO KUĆU MONOŠTORSKE ŽUPE "Podupirat ćemo i dalje Hrvate u Srbiji"

– Puno toga će naučiti. Bit će spremniji za školu, družit će se s drugom djecom. Do sada su nam dvoje djece čuvale, bake, djedovi, žena ili ja, kako je tko mogao i stigao, a sada su oni u vrtiću – kazao je Darijo Najcer iz Crnca, otac dvoje mališana koji su svoje mjesto pronašli u Velikom Rastovcu..

S njime se slaže i Sandra Sapljivi, također iz Crnca.

– Ovo puno znači za našu djecu. Do sada se o njemu brinula baka, sada je u vrtiću s drugom djecom. Nagodinu će u školu te će mu tih godinu dana u vrtiću puno značiti – nadovezala se mama Sandra.

Zanimljivo, u nekim općinama su već krenuli i u dogradnju postojećih zdanja.

– Prošle jeseni smo upisali prve mališane na veliku radost roditelja, ali i svih nas u općini Špišić Bukovica. U dječji vrtić "Čarobna šuma" upisano je 44 djece. No, tamo nisu svi naši mališani jer nismo imali potreban kapacitet za prihvat svih zainteresiranih pa smo ove godine krenuli s projektiranjem još jednog, većeg objekta, kako bismo mogli u vrtić primiti jasličku skupinu, ali i predškolsku skupinu koja trenutno boravi u školi u Rogovcu – kazao je načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, u čijoj općini su krenuli u proširenje postojećih vrtićkih kapaciteta.