Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
NOVA KARTA REGIONALNIH POTPORA

Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Za Požeško-slavonsku županiju nova karta regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine donosi znatno povišenje stopa sufinanciranja, ističe županica Antonija Jozić

Vlada RH donijela je zaključak kojim se prihvaća prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. s podjelom Hrvatske na četiri NUTS 2 regije i uputila ga Europskoj komisiji na odobravanje.

Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine

Kartom regionalnih potpora utvrđena su područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore koje potiču gospodarski razvoj područja s niskim životnim standardom ili velike nezaposlenosti te njihov maksimalni intenzitet.

Tijekom primjene, ranije izvršena podjela RH na dvije NUTS regije pokazala se neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike s obzirom na to da je intenzitet potpore bio 25 posto bez obzira na regiju ulaganja. Novom kartom regionalnih potpora to je ispravljeno jer će regije biti uravnoteženije s obzirom na broj stanovnika, ekonomske pokazatelje i druge socioekonomske trendove.

Županica Antonija Jozić rekla je kako za Požeško-slavonsku županiju to konkretno znači znatno povišenje stopa sufinanciranja.

ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO KUĆU MONOŠTORSKE ŽUPE "Podupirat ćemo i dalje Hrvate u Srbiji"

– Za velika poduzeća stopa sufinanciranja iznosit će 50 posto, dok se za srednja ta stopa povećava za 10 postotnih poena, na 60 posto, a za mala za 20, odnosno na 70 posto. Ovo je važan iskorak za razvoj gospodarstva Slavonije. S obzirom na to da prve natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava očekujemo sljedeće godine, potičem na pravovremenu pripremu projekata kako bi poduzetnici bili spremni kad se otvore natječaji – komentirala je županica Jozić.