Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO KUĆU MONOŠTORSKE ŽUPE

"Podupirat ćemo i dalje Hrvate u Srbiji"

Foto: Osječko-baranjska županija
Župan Anušić susreo se s hrvatskim predstavnicima Jasnom Vojnić i Tomislavom Žigmanovom

Osječko-baranjska županija je županija koja najsnažnije podupire rad hrvatske zajednice u Srbiji i to u kontinuitetu protekle četiri godine.

Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa "Zaželi": Za zapošljavanje žena i brigu o starijima 330 milijuna kuna

Poručila je to Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, prilikom susreta sa županom Ivanom Anušićem koji je posjetio Kuću monoštorske župe u Bačkom Monoštoru.

Župan je istaknuo kako će i dalje pružati snažnu podršku Hrvatima, podupirući ih u provedbi važnih projekata, ali i pružajući im političku pomoć u njihovim nastojanjima da svojoj zajednici omoguće najbolje uvjete u Republici Srbiji.

VAŽAN PROJEKT ZA VINOGRADARE I VINARE, ALI I ZA TURIZAM Klonska selekcija sorte pušipel nastavlja se

– OBŽ velikim dijelom graniči s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći Hrvatima koji žive ovdje. Oni imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Uz potporu matične države Hrvatske, i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine potiče njihov rad, i to smo spremni dodatno osnažiti – rekao je Anušić, dodajući kako će se izdvojiti i dodatna sredstva za Kuću monoštorske župe.

Istaknuo je kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu, pa isto očekuje i od Srbije te da će se idući sastanak s predstavnicima HNV-a organizirati u Osijeku, kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira EU, a koji su od interesa za Osječko-baranjsku županiju i za Hrvate u Srbiji.

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Za predsjednicu izabrana Terezina Orlić

– S obzirom na to da smo isključeni iz procesa donošenja odluka, ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica – kazao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.