Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa "Zaželi":

Za zapošljavanje žena i brigu o starijima 330 milijuna kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupno 18 ugovora iz poziva "Zaželi", vrijednih 25 milijuna kuna, uručeno je proteklog tjedna u Osijeku predstavnicima gradova, općina i udruga iz Slavonije i Baranje

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar prošlog su tjedna uručili 18 ugovora o financiranju iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." predstavnicima gradova, općina i udruga iz Slavonije i Baranje. Uručenje ugovora upravo u Osijeku nije bilo slučajno, što potvrđuju dosadašnji, kao i aktualni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II." sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

VAŽAN PROJEKT ZA VINOGRADARE I VINARE, ALI I ZA TURIZAM Klonska selekcija sorte pušipel nastavlja se

Uručeno 18 ugovora

– Program Zaželi u početnoj alokaciji bio je zamišljen u vrijednosti 300 milijuna kuna, međutim do sada smo u njemu u zapošljavanje i socijalnu uključenost investirali više od 1,8 milijardu kuna na području cijele Republike Hrvatske, a Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa "Zaželi" te govorimo o više od 330 milijuna kuna. Sada uručujemo 18 ugovora vrijednih 25 milijuna kuna za gradove, općine i udruge civilnog društva i sve koji su pronašli svoju svrhu u provođenju tog programa – rekao je ministar Aladrović.

Dodao je kako u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru planiraju također osigurati sredstva za taj program "jer u sebi sadržava zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje". Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da je Osijek socijalno uključiv grad i izdvaja znatna sredstva za socijalno ugrožene osobe, pružajući im socijalnu zaštitu, a tako će i nastaviti.

Predstavljena knjiga "Pušlek međimurskih popijevki" U Međimurju popevku čuva čak 1800 članova u 60 udruga

– Činjenica da se projekt drugi put provodi govori da je dobro osmišljen, a da ga Ministarstvo na čelu s ministrom dobro obavlja, dajući pristup tržištu rada najranjivijim skupinama. Njegova najveća vrijednost je da se brine o osobama kojima je to najpotrebnije. Grad Osijek će u projektu sudjelovati kao partner – rekao je Radić.

Nastavak projekta

– U prvoj fazi projekta Osječko-baranjska županija je prva aplicirala te je ta faza uspješno završena. Druga faza odnosi se na 55 jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, a osobito je značajno što krajnji korisnici osim usluge pomoći u kući dobivaju i uslugu socijalne uključenosti i institucionalizaciju. Osječko-baranjska županija ima spreman projekt za novu fazu i, čim se raspiše natječaj, aplicirat ćemo i nastaviti uspješno provoditi projekt – ističe zamjenik župana Mato Lukić.

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Za predsjednicu izabrana Terezina Orlić

Prema projektnoj prijavi, Osječko-baranjska županija planira zapošljavanje 57 žena koje bi pružale pomoć i podršku za 342 starije i nemoćne osobe s područja općina Antunovac, Vladislavci i Draž te gradova Beli Manastir i Osijeka. Vrijednost planiranog projekta je 4,976.360,00 kuna.