Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Uredit će se prvih dvadeset zgrada u centru grada

Foto: Međimurska županija
Županija i Grad Čakovec formirali su zajedničko povjerenstvo koje će izraditi analizu stanja i provesti plan obnove i sanacije

Grad Čakovec i Međimurska županija zajedno idu u rješavanje problema starih i oštećenih pročelja u središtu grada. Zbog skupoće radova, nesređenih imovinskopravnih odnosa i uvjeta koje traže konzervatori, vlasnici se teško odlučuju na obnovu fasada.

– Upravo je uređenje pročelja povijesnih zgrada stoga jedan od prvih koraka prema vraćanju centra grada njegovim stanovnicima, hvala Županiji i županu koji su pružili ruku suradnje da to što prije realiziramo – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Grad Čakovec i Međimurska županija formirali su zajedničko Povjerenstvo kojem će cilj biti izraditi analizu stanja, odrediti koje zgrade trebaju obnovu te izraditi i provesti plan obnove i sanacije.

Početna analiza

Predviđa se da će obnova u prvoj fazi projekta obuhvatiti dvadesetak zgrada u užem centru grada. Županija će sufinancirati dio troškova obnove, Grad će uložiti sredstva koja prikupi na osnovi spomeničke rente, a određeni postotak uloženog očekuje se i od vlasnika.

– Projekt koji iskače i dajemo mu maksimalnu podršku i pažnju svakako je uređenje strogog centra našeg grada, na potezu od Muzeja Međimurja do Trga Eugena Kvaternika, u prvoj fazi. Želimo da centar bude ljepši i uređeniji, a pročelja živopisnija, po uzoru na gradove zapadne Europe – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Predsjednica povjerenstva za obnovu i sanaciju pročelja zgrada u centru Grada Čakovca Željka Kovač dodala je da je zadatak Povjerenstva početna analiza stanja zgrada i načina na koji će se pristupiti ovom zadatku.

– Svaka zgrada će se pojedinačno analizirati, stvoriti baza podataka i nakon toga ćemo definirati jasan plan aktivnosti i način provođenja. Kako je čakovečki centar zona pod zaštitom, uključujemo i Konzervatorski odjel u Varaždinu, koji nam mora dati potrebne suglasnosti i potvrde – rekla je Kovač.

S prvim radovima u centru grada već se krenulo zahvaljujući dogovorima s nekim privatnim vlasnicima, a sanacija pročelja diljem Čakovca počela je 2022. radovima na Pučkom otvorenom učilištu. Potpisan je i sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe plana obnove i sanacije pročelja zgrada u centru grada Čakovca.

Povećava se vrijednost

– Sporazum je potpisan i kako bismo potaknuli vlasnike da ulože sredstva u obnovu, a zajedničko stručno povjerenstvo najbolje će znati ispitati stanje na terenu te napraviti plan obnove i sanacije pročelja. Osim što će središte grada time dobiti novi, ljepši izgled, povećat će se vrijednost, ali i atraktivnost nekretnina. Vjerujem da će to povećati i mogućnost njihova iznajmljivanja, jer je i to jedan od razloga zbog kojeg uslužne djelatnosti “bježe” iz središta grada – zaključila je Cividini, koja je sa županom Posavcem potpisala sporazum.

Kultura Nova podrška najaktivnijem Ogranku MH-a Josip Grivec Projekt Most – veza s pomurskim Hrvatima USKLAĐIVANJE PODATAKA Za nove mogućnosti u razvoju gospodarstva