Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Klis dobiva novu turističku atrakciju u zaštićenom prirodnom lokalitetu

Uređuje se izletište u idiličnoj dolini Rajčica, najpoznatijoj po deset bunara u suhozidu

1/2
Foto: Općina Klis
Općini Klis odobreno je 325.325 kuna za uređenje poučne staze i vidikovca Nisko, kao i sadržaja za izletište

Deset bunara u idiličnoj dolini Rajčica, nedaleko od sela Nisko, već desetljećima intrigiraju svojim neobičnim, gotovo savršenim oblikom u suhozidu, a zahvaljujući projektu uređenja izletišta, poučne staze i vidikovca, ovaj fenomen Dalmatinske zagore uskoro će postati prava turistička atrakcija. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je Općini Klis 325.325 kn za uređenje poučne staze i vidikovca Nisko u dolini Rajčica, najpoznatijoj po deset prirodnih i gotovo savršeno simetričnih bunara u suhozidu. Riječ je o nastavku ulaganja u razvoj posjetiteljske infrastrukture na budućem izletištu, kako bi se osigurao lakši i brži pristup bunarima Rajčice u samom srcu jednog od najsušnijih dijelova Dalmatinske zagore.

IMOTSKI Gosti nisu izlazili iz vila pa su restorani, vinarije i kafići bili prazni

Nezaobilazno mjesto

– Ponajviše zahvaljujući Marku Galiću, zamjeniku načelnika, Općina Klis prepoznala je vrijednost ovog prirodnog fenomena te posljednjih godina ulažemo znatna sredstva kako bismo bunare Rajčice stavili u funkciju kulturnog turizma, čime aktiviramo dosad neiskorištene resurse i tako pridonosimo cjelokupnoj turističkoj ponudi ovog kraja. Siguran sam kako će ovaj lokalitet u sljedećem razdoblju postati nezaobilazno mjesto i domaćih i stranih posjetitelja, budući da je riječ o vrijednim primjerima nematerijalne kulturne baštine i zaštićenog kulturnog dobra koji simboliziraju ljepotu dalmatinske unutrašnjosti – izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Općina Klis prije je uložila dva milijuna kuna europskih sredstava u rekonstrukciju traktorskog puta u šumskoj cesti koja spaja Brštanovo, Nisko i Matase, a koji također vodi do doline Rajčice koja je tako postala pristupačna posjetiteljima.

VIDEO U Splitu je predstavljen program potpore malom gospodarstvu

– Ljudi iz svih dijelova Dalmacije, pogotovo za vrijeme “lockdowna” dolazili su vidjeti te prirodne fenomene. Ponukani time, aplicirali smo za uređenje lokaliteta i, eto, u rujnu smo dobili sredstva. Od same šumske ceste do bunara vodi jedan neprihvatljiv, kozji put, to je ustvari oputina, koji ćemo urediti. Označit ćemo područje, jer trenutačno onaj tko točno ne zna gdje se nalazi, teško ga može naći, a na samom lokalitetu, uz suradnju s konzervatorima jer je to zaštićeno područje, sagradit ćemo roštilj, klackalice, sjenice i sve ostalo što jedno izletište mora imati. Dosta smo ograničeni konzervatorskim smjernicama. Naravno da ne želimo uništiti za buduće generacije nešto tako lijepo što je izraslo u Moseću, ali željeli smo pomiriti i želju stanovništva koji želi dolaziti ovdje, jer riječ je o jednom od najljepših pejzaža u Zagori. Usred planine imate deset bunara koji fasciniraju svojim rasporedom, arhitekturom i položajem. Stari kažu da nikada nisu presušili – kaže Vetma.

Prirodni materijali

Uz uređenje pristupnih putova, Općina će u sljedećem razdoblju postaviti signalizaciju, informativne table za lakše snalaženje posjetitelja, koje će sadržavati i edukativni dio o pravilima ponašanja u šumi. Projekt obnove i uređenja budućeg izletišta uključuje i postavljanje sjenice i roštilja, stola s klupama i boćališta, a s obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, za uređenje će se koristiti prirodni i ekološki prihvatljivi materijali. Revitalizacijom lokaliteta Rajčice, jednog od najljepših prirodnih fenomena Zagore, ovo se šumsko područje stavlja u rekreacijsku, zdravstvenu te turističku funkciju, u kojem će nakon godina zapuštenosti napokon uživati i lokalno stanovništvo. Načelnik Vetma dodaje kako na području Klisa ima još takvih bunara i lokava. U budućnosti, uređivat će i ostale.