Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Dravska priča

Uronite u dabrovu nastambu, zavirite u kapljicu vode, upoznajte breguljicu

Nabavili su dodatnih 40 bicikala u sklopu projekta pa ih je sada 76, kao i kanue za 40 osoba
1/3
Foto: Kristijan Toplak
Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima postao interaktivan i inovativan.

Kako izgleda život u vodi, posjetitelj ima priliku vidjeti iz perspektive dna, ali i zaviriti i u kapljicu vode i upoznati se sa životom u njoj koji nije vidljiv golim okom. Isto tako, mogu uroniti u dabrovu nastambu, ući u nju i saznati cijelu priču o toj životinji, osjetiti njegov miris i opipati mu krzno. Sve se to može doživjeti u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima.

Održana je Početna konferencija projekta Riverside POČETNA KONFERENCIJA Za projekt Riverside 811.113 eura

Završen najveći projekt

– Upravo završavamo realizaciju našeg najvećeg projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijedan je više od 13 milijuna kuna, uz sufinanciranje od 85 posto. Projekt se praktično provodi više od četiri godine, s time da je najintenzivnija realizacija posljednje dvije. Lani smo imali građevinske radove kojima smo prilagođavali podrumski dio za budući multimedijski postav, sagradili zimski vrt kao dodatni sadržaj za posjetitelje na krovu samog Centra, sagradili spremišta za bicikle i kanue, proširili šetnice, sagradili novu šetnicu uz kanal i još jedan vidikovac, uredili "Vrt mirisnih doživljava", dječje igralište, edukativni povrtnjak, zasadili labirint u obliku sove, kao i voćnjak starih sorti… – kaže Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Nabavili su dodatnih 40 bicikala u sklopu projekta tako da ih Dravska priča sada ima ukupno 76, kao i kanue za ukupno 40 osoba. Dodatno su opremili bioistraživačku stanicu, nabavili i meteorološku stanicu, a s Odjelom za biologiju Sveučilišta iz Osijeka razvili su i četiri trodnevna programa terenske nastave za studente. Isto tako, s vanjskim suradnicima su razvili 15 jednodnevnih programa posjeta za djecu vrtićke i školske dobi. Najveća investicija je, pak, bilo uređenje multimedijskog postava, koji prezentira to zaštićeno područje, ali i prikazuje suživot čovjeka i rijeke, kako u prošlosti, tako i danas.

Potpisan ugovor za izgradnju i modernizaciju biciklističko-pješačkih staza Novi EU projekt od 13,8 milijuna kuna za još bolju povezanost

– Glavna multimedijska dvorana nam se sastoji iz sedam interpretacijskih točaka, na kojima prezentiramo breguljice, kao jednu od zaštićenih i ugroženih vrsta ptica, zatim ih upoznajemo s dinamičkim procesima na rijeci, odnosno kako nastaju meandri, rukavci, prudovi, strme dravske obale. Upoznajemo ih sa životom u vodi, kroz instalaciju s lopočima i različitom vegetacijom, kao i sa životinjama koji život započinju u vodenom mediju, a nastavljaju na kopnu ili u zraku. Tu smo obuhvatili pet vrsta: vretenca, komarci, tulari, žabe i vodencvjetovi, koji se prate kroz sve razvojne cikluse – kaže ravnateljica.

Zanimljiva je i interpretacijska točka "Tko to tamo mulja", gdje se prezentira sedam vrsta ptica.

– Kipari su izradili predimenzionirane kljunove tih vrsta, a pritiskom na tipku vrsta ptice koju izabere ušeće u kadar i pokazuje kako ona u mulju traži hranu. Imamo i interaktivni akvarij, u kojem predstavljamo endeme dunavskog slijeva, pet vrsta riba, vodenjaka i žabu, a sve to je povezano 20-minutnim filmom koji se može pratiti s pramca čamaca, a prikazuje sve one divne krajobraze uz rijeke Muru, Dravu i Dunav, govori o njihovoj biološkoj raznolikosti, značenju i vrijednosti tih naših triju rijeka – opisuje naša sugovornica.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Ponosni na Dravsku priču

Oslikani su i 3D grafiti, glavni na više od 200 "kvadrata" predstavlja glavni tok Drave, a nadovezuje se s meandrom u kojem su smješteni labudovi, te dravskim rukavcem sa sjeverne strane objekta gdje su crna roda, čaplja, vidra, patke, orao štekavac...

– Oni koji se sjećaju, znaju da je ovo nekada bio ruševni Ljetnikovac grofa Draškovića, koji je u posljednjih deset godina europskim sredstvima u pravu ljepoticu pretvorila Virovitičko-podravska županija, uz sjajne ideje Tatjane Arnold Sabo i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom, podršku razvojne agencije VIDRA. Ovakvo što nema nitko u ovom dijelu Hrvatske. Ponosni smo na Dravsku priču, jer ona predstavlja jednu od mnogobrojnih destinacija u našoj županiji koju se mora posjetiti i interaktivno osjetiti život rijeke u svoj njegovoj punini – zadovoljan je, pak, župan Igor Andrović.