Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Simbolizirat će ujedinjenu različitost u ostvarenju istog cilja – obrane domovine

Uskoro novi Trg hrvatskih branitelja

Foto: Grad Pleternica
Projekt trga proizlazi iz pera poznatog arhitektonskog ureda Andrije Rusana

Dovršetkom gradnje nove gradske tržnice u Pleternici nastavlja se val infrastrukturnih investicija u tom gradu. Tako, prema najavama gradonačelnice Antonije Jozić, slijedi uređenje Trga hrvatskih branitelja, koji je smješten ispred Gradske kuće. Odluku za tu lokaciju pronašli su u važnosti žrtve hrvatskih vitezova Domovinskog rata.

POTPISAN UGOVOR Grad sporta dobiva novi sportski trg

Uređenje prostora

– Gradska kuća i prostor oko nje od rujna 2018. odlukom Gradskog vijeća već nosi ime Trg hrvatskih branitelja, no nismo se time zadovoljili, već želimo i urediti taj prostor da se na prvi pogled vidi da je to prostor gradskog trga. Trg koji nosi tako ponosno ime mora biti smješten na najfrekventnijoj lokaciji u gradu, što ova zasigurno je – poručila je Jozić.

Drugo je to gradilište na toj lokaciji jer je nakon neuspjelog dovršetka gradnje novog e-Inkubatora ponovno u tijeku natječaj za izvođača radova.

– Vjerujem kako ćemo ovim uređenjem i konačnim dovršetkom zgrade e-Inkubatora stvoriti urbani prostor u samom centru koji će nas svakodnevno podsjećati na hrvatske branitelje – ističe Jozić.

ZA ZALJUBLJENE Gradski park Koprivnice u znaku Valentinova

Projekt trga proizlazi iz pera poznatog arhitektonskog ureda Andrije Rusana, koji navodi kako je polazišna osnova za uređenje pozicioniranje samog spomenika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vrijednost 500.000 kuna

– Spomenik predsjedniku Tuđmanu postavljen je centralno simbolizirajući pri tome izvor snage i podrške koju za branitelje tijekom Domovinskog rata predstavlja prvi hrvatski predsjednik – kaže Rusan.

jedan od najljepših fenomena u Dalmatinskoj zagori Deset bunara na lokalitetu Rajčice postat će izletište, uredit će se staza i vidikovac

Prema njegovim riječima, vitki čelični stupovi svojim naglašenim vertikalitetom simboliziraju ponos branitelja koji su sudjelovali u oslobađanju domovine, dok lepezasto položeni trokutasti elementi koji tvore nadstrešnicu trga na simboličkoj razini govore o ujedinjenoj različitosti u ostvarenju istog cilja, obrane domovine.

– Cijeli kompleks izvodi se u pjeskarenom betonu u boji i oblikovno se povezuje s realiziranim Trgom bećarca. Time se, vjerujemo, formira novi urbani identitet grada Pleternice – dodaje Rusan. Vrijednost radova koji se uskoro počinju izvoditi je 500 tisuća kuna, a sredstva za gradnju osigurana su u proračunu Grada Pleternice.