Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
PREDNOST STRUČNJAKA I MODERNE TEHNOLOGIJE

Uskoro otvorenje Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica

Foto: Kristijan Toplak
Centar će se baviti istraživanjem, edukacijama i svime što bude potrebno gospodarstvu ne samo VPŽ-a, Slavonije, već i cijele Hrvatske, ističe župan Andrović

Tehnološko-inovacijski centar jedan je od najvažnijih razvojnih projekata Virovitičko-podravske županije, a nakon opremanja, uskoro se očekuje njegovo otvorenje.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Županije, već i šire.

POMOĆ Iz pet slavonskih županija stigle svinje za farme na području Gline

Edukacijska uloga

– Djelovanje TIC-a bit će važno za pojedinu regiju pri stvaranju strategija proizvodnje i maksimalnog iskorištavanja resursa, kako znanja tako i tehnologija – započinje ravnateljica TIC-a Ivana Nemet.

TIC će usmjeriti svoje djelovanje na dva istraživačka odjela: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje. Moderna laboratorijska oprema i kvalitetan kadar bit će na raspolaganju ne samo akademskoj zajednici i istraživačima, već i poljoprivrednicima, gospodarstvenicima, javnim ustanovama….

Od analize meda, mlijeka, ljekovitog bilja pa sve do savjetodavnih usluga, primjerice, gdje je bolja ispaša za pčele, kako povećati kvalitetu ljekovitog bilja i proizvesti vrhunsko eterično ulje, usluge TIC-a razvijat će se u skladu s potrebama tržišta.

Ovaj centar omogućit će poljoprivrednicima u budućnosti i potrebnu akreditaciju njihovih proizvoda.

Pomoć poljoprivrednicima

TIC uključuje i posebnu laboratorijsku i proizvodnu opremu. Nabavljena je i oprema za terenski rad, posebno za područje medarstva. Uz analitički i istraživački dio, TIC će imati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu.

DOBRA VIJEST ZA TISUĆE GRAĐANA Milijun kuna za uskrsnice umirovljenicima

Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i do 350 ljudi.

– Cijeli TIC sagrađen je tako da omogućava okupljanje velikog broja sudionika u svoj prostor, a posebnost je konferencijska dvorana koja se po potrebi može pretvoriti u tri zasebne cjeline. Orijentiramo se, dakle, i na provedbu edukacija, seminara i konferencija, shodno potrebama poljoprivrednika, ali i drugih sudionika i korisnika – poručuje I. Nemet. Župan Igor Andrović istaknuo je da će to biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, u kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije u ovoj županiji.

– Centar će se baviti istraživanjem, edukacijama i svime onim što bude potrebno gospodarstvu ne samo VPŽ-a, Slavonije, već i cijele Hrvatske. Cilj mu je rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju. Naši poljoprivrednici će moći sami reći koji su njihovi problemi, a u TIC-u, u suradnji s partnerima, tražit ćemo rješenja i modele kako im pomoći – poručio je Andrović.