Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
POMOĆ

Iz pet slavonskih županija stigle svinje za farme na području Gline

1/2
Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Na farmi u Novom Selu Glinskom uzgajat će se umatičeni rasplodni podmladak za desetak OPG-ova

Od katastrofalnoga potresa koji je pogodio područje Gline, Petrinje, Siska i okolice, Vukovarsko-srijemska županija od prvog se dana aktivno uključila u razne oblike pomoći tamošnjem stanovništvu. U sklopu toga na obiteljsko gospodarstvo Lamza u selu Svračica stigla je donacija pet slavonskih županija u sklopu koje su dopremljeni 45 nazimica i dva nerasta namijenjenih uzgoju svinjskoga podmlatka. Kako navode iz Vukovarsko-srijemske županije, sve je dogovoreno i odrađeno u suradnji s tamošnjim stožerom i državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom. Kako je pojašnjeno, Županija je inicijator donacije koju je organizirao i odradio Svinjogojski klaster Slavonije d.o.o. odgovarajući na zamolbe Grada Gline i brojnih poljoprivrednih gospodarstava.

SUFINANCIRANJEM DO BOLJEG STATUSA OVČARA Sredstva će iskoristiti za nabavu novih grla

Prve tipske farme

– Na spomenutom će obiteljskom gospodarstvu donirane svinje biti pripuštene prirodnoj oplodnji, a zatim označene i razvrstane po drugim farmama na području Gline – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Dodao je i da će se na drugoj farmi u Novom Selu Glinskom uzgajati umatičeni rasplodni podmladak za reprodukciju koji će se raspodijeliti na više desetaka obiteljskih gospodarstava. Sve ove aktivnosti u skladu su s drugim aktivnostima obnove svinjogojske proizvodnje, kao što su priprema za osnivanje proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva te gradnja prvih tipskih farmi.

– Ovakav pristup omogućit će organizirani nastup na tržištu i brendiranje tradicijskih suhomesnatih proizvoda Banovine ili uspješnije trženje, riječ je o svinjama koje su prihvatljive za proizvodnju zaštićenih suhomesnatih proizvoda na području jadranske Hrvatske – istaknuo je Matić.

Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju kako su već na razne načine pomagali stradalom stanovništvu. Nedavno su dostavili i 5 stambenih kontejnera namijenjenih za smještaj obitelji iz naselja Prnjavor Čuntićki, čiji su domovi razoreni u potresu. U sklopu pomoći osigurana je isporuka stočne hrane za poljoprivrednike u potresom zahvaćenim područjima, prehrambenih proizvoda OPG-ova s područja županije te neophodnih higijenskih potrepština. U pomaganju stradalima iz Županije je sudjelovalo više ekipa vatrogasnih postrojbi, Društva Crvenog križa, pripadnici HGSS-a i Stožera civilne zaštite te druge organizacije.

DOBRA VIJEST ZA TISUĆE GRAĐANA Milijun kuna za uskrsnice umirovljenicima

Pomagali i pojedinci

Ne smiju se zaboraviti ni privatne osobe koje su se organizirale i odlazile pomagati na potresom stradala područja. Neki su odlazili i više puta i tamo proveli više dana.

– Građani Vukovarsko-srijemske županije razumiju tešku situaciju stanovnika nakon razornog potresa. Naša je županija pretrpjela velike štete od katastrofalne poplave, kao i prije toga u vrijeme Domovinskog rata, a imali smo i migracijsku krizu. Donijeli smo i zaključak na sjednici Koordinacije župana s gradonačelnicima i načelnicima za pomoć u sanaciji kuća ovdašnjim stanovnicima – rekao je Galić.