Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najvažniji razvojni projekt Virovitičko-podravske županije

Uskoro počinje gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Gradnja i opremanje stajat će 40 milijuna kuna, no stvarna je vrijednost Centra mnogo veća. On nudi razvoj poljoprivrede i stočarstva, ističe župan Andrović

Uskoro počinje gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, koji će svjetlo dana ugledati za 15 mjeseci. Župan Igor Andrović i Goran Bardić, direktor tvrtke Gradba iz Brezika, potpisali su ugovor o gradnji Centra, ukupne vrijednosti 20,908.966 kuna. Adresa će mu biti u Poduzetničkoj zoni III.

Tehnološko-inovacijski centar Ministarstvo znanosti odobrilo projekt vrijedan 17,6 milijuna kuna Gradit će se Tehnološko-inovacijski centar Virovitica

Bolja pozicija na tržištu

– Najvažniji je to razvojni projekt Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost mu je 40 milijuna kuna, na samu gradnju odlazi polovica tog iznosa, ostatak je oprema. No stvarna je vrijednost ovog projekta daleko veća. On nudi razvoj poljoprivrede i stočarstva, prvenstveno Virovitičko-podravske županije, ali i kontinentalne Hrvatske. S ovim projektom krenuli smo još 2013., prijavljivali smo ga na fondove EU, no on je svoju realizaciju doživio sada i posebno zahvaljujem Vladi, njezinu potpredsjedniku i ministru Tomislavu Tolušiću na potpori. Očekujemo početak radova 22. srpnja – kazao je Andrović.

Gradnja i razvoj Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu poboljšat će razvoj mljekarskog sektora u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

– Zbog niza problema s kojima se susreću proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, pokazala se potreba za formiranjem potporne institucije koja bi razvijala nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Omogućit će se malim i srednjim poduzetnicima da kvalitetnije nastupaju i pregovaraju na tržištu, zajednički nabavljaju repromaterijal po povoljnijim cijenama te istodobno promoviraju sektor mljekarstva ove regije kao zdrav izvor prirodnih sastojaka. Imamo punu potporu naših mljekara na projektu Centra, a i sve što se radi, radi se zbog njih – poručio je župan.

Studentski dom u Virovitici uselili prvi stanari U novom Studentskom domu Virovitica i besplatan internet

Istraživanje, ali i obuka

Na dva kata i 1500 četvornih metara, nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, zatim usluga probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, kao i usluge laboratorijskih istraživanja. Centar će omogućiti edukacije i stručne treninge obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.