Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Veliki planovi Muzeja Moslavine u povodu 60. godišnjice postojanja

Uz pripremu novih prostora za zbirke stiže i mobilna aplikacija za posjetitelje

1/2
Foto: Grad Kutina
Lani su zamijenjene električne instalacije i obavljeni ličilački radovi u prizemlju muzeja gdje je smješten stalni postav, a ove godine kreće se u izradu dokumentacije za veće zahvate koji bi doveli do novog prostora za muzejske zbirke

Grad Kutina Muzeju Moslavine u povodu 60. obljetnice uredio je prostor, a zadaća nam je pripremati se i dalje za ulaganja u ovu ustanovu. Izrađuje se projektna dokumentacija za uređenje podruma koji je u derutnom stanju.

Vatrogastvo Uredit će se objekti svih DVD-a u Kutini

Ove godine planiramo izvedbenu dokumentaciju aplicirati na Ministarstvo kulture i fondove EU i financirati je uz pomoć sredstava grada Grada Kutine, najavio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić nastavak ulaganja u ovu ustanovu, čestitajući Muzeju Moslavine 60 godina uspješnog rada. Nakon što je 2011. obnovljena palača obitelji Ausch gdje je smještena Galerija, u slavljeničkoj godini slijede radovi u bivšem ladanjskom dvorcu grofova Erdödy.

Tu su lani zamijenjene loše električne instalacije u stalnom postavu koji zauzima prizemlje muzeja, a obavljeni su i ličilački radovi. Ukupno je uloženo 155.000 kuna od čega je Ministarstvo kulture dalo 35.000 kuna.

Foto: Grad Kutina

– No i samoj zgradi muzeja prijeko je potrebna sanacija i uređivanje neadekvatnih prostora. Prioriteti su njezini temelji i podrumske prostorije. Podrumski dio ispod južnog dijela zgrade površine 70 m ² adaptiran je 1966. godine te se nakon toga više nije uređivao. Središnji dio podruma površine 230 m² nije u funkciji. Budući da se tijekom godina rada muzejska građa povećala, postoji potreba za uređenjem ovog prostora. Arheološki odjel posjeduje veliki broj relevantne građe koju nemamo gdje izložiti. Također, stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u premalom je prostoru tako da bismo uređenjem podruma mogli proširiti izložbeni prostor. Nadsvođeni podrumski prostor bio bi idealan za stalni postav Arheološkog odjela – otkriva planove ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić.

Prvi korak u ostvarivanju planova izrada je idejnog i glavnog projekta za što je Ministarstvo kulture dalo 80.000 kuna, a ostatak do potrebnih 225.000 kuna osigurao je Grad Kutina.

U Repušnici obilježen Svjetski dan vlažnih staništa Lonjsko polje, posljednju veliku močvaru Europe i hrvatsko bogatstvo treba očuvati

– Uz pomoć izrađene dokumentacije planirat ćemo konačno uređenje navedenog prostora, a imat ćemo veće mogućnosti prilikom prijava na natječaje u Hrvatskoj te fondove EU. Nadalje, otvorio bi se put k zaštiti dvorca Erdödy u Kutini koje je prijeko potrebno s obzirom na to da je riječ ne samo o muzeju, već i o kulturnom dobru – dodaje ravnateljica najavivši kako ove godine kreće i sanacija temelja zgrade muzeja za što je Grad Kutina osigurao 200.000 kuna. Nadaju se i tu pomoći Ministarstva kulture kako bi temelje sanirali u potpunosti.

– Uz ulaganja i modernizaciju same zgrade, planiramo ulagati i u modernizaciju pristupa muzeju i njegovim sadržajima. Upravo zato odlučili smo izraditi mobilnu aplikaciju kako bismo više uključili posjetitelje i omogućili nove vizure predstavljanja zbirki – kaže ravnateljica.