Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Repušnici obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

Lonjsko polje, posljednju veliku močvaru Europe i hrvatsko bogatstvo treba očuvati

1/2
Foto: Grad Kutina
Manifestacija "Budućnost na rubu močvare" održana je ove godine u Kutini i Prijamnom centru u Repušnici. Njome se promovira potreba očuvanja vlažnih staništa u kojima živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta

– Park prirode je destinacija koja je prepoznatljiva i kod turista, ali i ljubitelja prirode te mi je drago da se na našem području nalazi takvo bogatstvo flore i faune. U Repušnici se nalazi ulaz u Lonjsko polje odnosno Prijamni centar Repušnica gdje se u suradnji s Gradom Kutinom organiziraju razne manifestacije, ali i gastro-eno događanja kako bismo našim sugrađanima ponudili nove sadržaje te ih upoznali s PP-om Lonjsko polje. Našu prirodu trebamo očuvati, a ovo obilježavanje je jedan od načina kako ukazati na važnost vlažnih staništa – rekao je to kutinski gradonačelnik Zlatko Babić prilikom ovogodišnje manifestacije „Budućnost na rubu močvare“, kojom se obilježava Svjetski dan vlažnih staništa.

U Noći muzeja Muzej Moslavine obilježio 60. godišnjicu rada

Ogranak Matice hrvatske u Kutini prvu je manifestaciju organizirao 2001. godine u Stružcu te se od tad manifestacija naizmjenično održavala u selima na rubu Lonjskog polja u moslavačkom dijelu SMŽ-a. Od ove godine manifestacije će se održavati naizmjenično u Prijemnom centru Repušnica i Prijemnom centru Crna roda u Osekovu.

Kako je rečeno, vlažna staništa od iznimne su važnosti za život na zemlji i bioraznolikost, a Lonjsko polje posljednja je velika močvara Europe i veliko bogatstvo Hrvatske. U vlažnim staništima živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta, a samo na području Parka prirode Lonjsko polje registrirano je 550 biljnih vrsta, 250 vrsta ptica, 33 vrsta riba, 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 38 vrsta vretenaca...

– Lokalno stanovnici pravi su čuvari prirode te je stoga cilj manifestacije naglasiti prirodne vrijednosti Lonjskog polja te promovirati i doprinijeti očuvanju tradicijske baštine i načina života u polju u skladu s prirodom – istaknuto je na manifestaciji.

Obnova kutinskih sportskih terena Nakon atletske staze na redu je uređenje dvorane IV.

U programu ovogodišnje manifestacije u Kutini je otvorena izložba „Rubom Lonjskog polja“ kutinskog slikara Ivice Ice Bilandžića te je bilo riječi o Martinu Schneideru Jacobyu, njemačkom znanstveniku i ornitologu koji je otkrio Lonjsko polje i svojim znanstvenim radom dao veliki doprinos vrednovanju i popularizaciji Lonjskog polja.

U Prijamnom centru Repušnica prikazan je i “Zoe”, nagrađivani film filmske družine Osnovna škola Stjepana Kefelje. Folklornu baštinu sela uz rub Lonjskog polja predstavio je KUD Repušnica, koji će ove godine obilježiti 90 godina postojanja te su nastupile i Kutinske dunje.

U programu manifestacije prenesene su i poruke Ramsarske konvencije uz ovogodišnje obilježavanje Dana vlažnih staništa pod nazivom: Bioraznolikost vlažnih staništa, zašto je to važno?

Industrijsko-logistička zona Kutina Poduzetnike čeka 74 hektara – Grad im nudi mnoge poticaje i pogodnosti

Manifestaciji su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, zamjenik gradonačelnika Damir Markuš te direktorica TZ-a grada Kutine Ivana Grdić.