Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Povijesni uspjeh uzgajivača iz Brodsko-posavske županije na izložbi u Sloveniji

Uzgoj lipicanaca je skup, ali zaljubljenici ne odustaju: Slavonac šampion Lipice!

storyeditor/2024-09-06/Vrtaric_2.jpeg
Foto: KONJOGOJSKA UDRUGA SLAVONIJA OVAJ USPJEH priznanje je kvalitete i kontinuiteta uzgoja lipicanskih konja u Hrvatskoj

Uzgajivači iz Brodsko-posavske županije ostvarili su velik uspjeh na tradicionalnoj međunarodnoj izložbi lipicanskih konja u slovenskoj Lipici. Predstavljeno je ukupno sedam grla iz Republike Hrvatske, od kojih su tri grla uzgoj i vlasništvo Državne ergele Đakovo – Lipik, dok su preostala četiri iz zemaljskog uzgoja te su u vlasništvu privatnih osoba.

Iz Brodsko-posavske županije izložena su grla u vlasništvu Marka Vrtarića iz Vrpolja, Antuna Medvidovića iz Sikirevaca te Slavka Maroševića iz Tisovca. Valja istaknuti kako je grlo 623 Conversano Zenta u vlasništvu Marka Vrtarića osvojilo prvo mjesto u kategoriji pastuha te je proglašeno najboljim pastuhom izložbe.

Pastuh Marka Vrtarića imao je jaku konkurenciju iz četiri europske zemlje – Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske, što dodatno ukazuje na kvalitetu konja lipicanske pasmine koji se uzgajaju u privatnom uzgoju u Slavoniji.

Uzimajući u obzir posebno okolnost da je grlo zemaljskog uzgoja (uzgajivač Marko Jurišić), ostvareni rezultat može se slobodno smatrati povijesnim s obzirom na to da do sada nikad grlo iz zemaljskog uzgoja nije pobijedilo ergelske konje na nekom elitnom natjecanju. Iznimno je to priznanje kvalitete i kontinuiteta uzgoja lipicanskih konja u Hrvatskoj.

Uzgoj lipicanaca je skup, ali zaljubljenici u ove plemenite životinje ne odustaju. Sportske manifestacije poput ove nadolazeće prilika su da široj publici pokažu svoja grla koja su znalački odabrana i s puno ljubavi, strpljenja i htijenja uzgojena u stajama.

Marko Vrtarić počeo je prije tridesetak godina sudjelovati na konjičkim manifestacijama. Danas njegova sedmeročlana obitelj ima oko 60 konja i veliki broj druge stoke. Konji su ovoj obitelji u krvi. Conversano Zenta stariji je pastuh koji je već sada ostavio brojno potomstvo i popravio kvalitetu lipicanca na našem području.

Lipicanski konj smatra se autohtonom pasminom konja u svim državama sljednicama bivše Austro-Ugarske Monarhije pa tako i autohtonom pasminom i u Republici Hrvatskoj te uživa UNESCO-ovu zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Gradu je dodijeljeno 78.240 eura za nabavu moderne opreme za mjerenje vremena za unutarnji gradski bazen Ugovor s ministarstvom Nova moderna mjerna oprema na gradskom bazenu storyeditor/2024-09-05/WhatsApp_Slika_2024-09-04_u_10_33_42_f6c6404c.jpg Uglavnom volonteri i zaljubljenici u ono čime se bave Županija dodijelila 185.000 eura udrugama i umjetnicima storyeditor/2024-09-09/skole_1.jpg Oko deset milijuna eura uloženo je u gradnju pet školskih sportskih dvorana Ove jeseni u županiji upisana dva razreda prvašića više