Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Uglavnom volonteri i zaljubljenici u ono čime se bave

Županija dodijelila 185.000 eura udrugama i umjetnicima

storyeditor/2024-09-05/WhatsApp_Slika_2024-09-04_u_10_33_42_f6c6404c.jpg
1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija DODIJELJENI su ugovori po zaključenom natječaju za financiranje projekata, programa i aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u 2024. godini iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije
Ove godine broj prijava bio je rekordan pa će se rebalansom proračuna osigurati sredstva za još 114 udruga koje zadovoljavaju uvjete

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban dodijelio je čak 141 ugovor u vrijednosti 185 tisuća eura predstavnicima udruga i umjetničkih organizacija. Riječ je o ugovorima po zaključenom natječaju za financiranje projekata, programa i aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u 2024. godini iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije.

Sredstva su dobile kako udruge i umjetničke organizacije tako i samostalni umjetnici.

Važnost volontera

– Ovo su iznimno dragi ljudi i dodjeljujemo poticajne mjere. Uglavnom su to volonteri, zaljubljenici u ono čime se bave, je li to kultura, sport, kulturna, baština, arheologija.... Oni su ti koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju za dobrobit zajednice. Ove godine su nas i oni ugodno iznenadili jer smo u proračunu osigurali sredstva rukovodeći se po prošlogodišnjem interesu. U rebalansu proračuna osigurat ćemo dodatna sredstva kako bismo ugovore dodijelili i za još 114 udruga, dakle pomoći ćemo ukupno 255 udruga. Nemjerljiva je njihova vrijednost za dobrobit zajednice – poručio je župan Boban. Naglasio je da ga najviše diraju humanitarne udruge, ali i kulturno-umjetničke udruge koje promoviraju naša mjesta i krajeve.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Željko Primorac podsjetio je da je ovo redoviti javni poziv kojim Splitsko-dalmatinska županija podržava rad udruga.

DODIJELJENI su ugovori po zaključenom natječaju za financiranje projekata, programa i aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u 2024. godini iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Splitsko-dalmatinska županija DODIJELJENI su ugovori po zaključenom natječaju za financiranje projekata, programa i aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u 2024. godini iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije

– Ove godine imamo rekordan broj prijava i sredstava. Danas smo dodijelili 141 ugovor vrijedan ukupno 185 tisuća eura. Povjerenstvo je dodjeljivalo sredstva u rasponu od 660 eura do 2600 eura. Kriteriji su bili utjecaj programa na zajednicu, broj članova društva, utjecaj aktivnosti na razvoj kulture, sporta i ostalih segmenata u kojima udruga djeluje – naglasio je Primorac.

Danijela Ćukušić, predsjednica Ženskog akademskog rukometnog kluba Split zahvalna je na dodijeljenim sredstvima.

– Dobili smo potporu za memorijalni rukometni turnir "Dragica Palaversa". Ona je bila jedna od najboljih hrvatskih rukometašica i njoj u čast svake godine organiziramo turnir. Hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nas podupire – zaključila je Ćukušić.

Zboru splitskih liječnica dodijeljena su sredstva za koncertni ciklus kojim je obilježio pet godina rada. Riječ je o potpori za realizaciju koncerta u Hrvatskom domu Split te u Komiži na Visu.

– Imamo stabilne izvore financiranja, no mnogo znači pozitivna financijska konstrukcija. Uvijek ima izvanrednih troškova – rekla je Danijela Rašić, osnivačica zbora.

Šire krug prijateljstva

Financijska sredstva dobio je i KUD Komaštre iz Ogorja koji organizira smotru folklora u povodu Svetoga Jure, kada ugosti desetak drugih društava.

– Uz sredstva Općine Muć i sponzora iz našeg mjesta pomaže nam, i to ne prvi put, i Splitsko-dalmatinska županija. Omogućava nam da odradimo smotru, putujemo i družimo se te tako širimo krug prijateljstva s društvima koja njeguju tradiciju kao i mi – rekla je Ana Kapetanović.

storyeditor/2024-09-09/skole_1.jpg Oko deset milijuna eura uloženo je u gradnju pet školskih sportskih dvorana Ove jeseni u županiji upisana dva razreda prvašića više Četiri dionice nerazvrstanih cesta iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave prešle su u nadležnost Županijske uprave za ceste Međimurske županije Cestovna mreža ŽUC preuzeo novih 8,7 kilometara cesta storyeditor/2024-09-06/a_dvorac_jankovic_suhopolje_foto_kristijan_toplak.jpg Pravi hit Dvorac i Kurija ruše turističke rekorde