Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Infrastruktura 21. stoljeća

Varaždinci na svjetlovodnoj "autocesti budućnosti"

Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Stvaramo komunalnu infrastrukturu, svjetlovodne priključke bez kojih danas ultrabrzi internet nije moguć u Hrvatskoj

Oko 220 kućanstava i 630 stanova u zgradama u varaždinskom naselju Banfica do kraja godine bit će priključeno na optičku mrežu, a unutar nekoliko godina premrežit će se oko 22.000 domaćinstava. Obiman je to projekt pod nazivom VaraždiNETz koji će u roku od nekoliko godina Varaždincima omogućiti korištenje najnaprednije informatičke infrastrukture 21. stoljeća. Plan je povezivanje svih varaždinskih domaćinstava optičkim kabelima koji omogućuju razmjenu podataka brzinom do gigabajta u sekundi, pa će građani koristiti sve pogodnosti širokopojasnog interneta.

Kante za razvrstavanje otpada Zajednički projekt Građani će učiti kako odvajati komunalni otpad

Uvjet za rast gospodarstva

Kako kažu u Gradu, provest će se anketa među građanima žele li tu uslugu, a kad se priključe na optičku mrežu, moći će izabrati komercijalnog operatera, providera, koji će im ponuditi internet, televizijske kanale i telefon. Mreža će funkcionirati po principu intraneta koji će omogućavati povezivanje domaćinstava i ustanova potpuno besplatno, i to maksimalnom brzinom razmjene podataka. Priključak i aktivna oprema će za građane biti besplatni, a Grad će s privatnim partnerom, tvrtkom Infrastruktura, koja već ima oko 10.000 korisnika, osnovati tvrtku koja će idućih godina razvijati mrežu. Širokopojasni internet preduvjet je i za snažniji razvoj gospodarstva u Varaždinu, a koristit će i javnoj upravi. Priključak poduzeća na tzv. svjetlovodne autoceste budućnosti omogućit će uvjete poslovanja kakve imaju informatički najrazvijenije zemlje koje su podigle bruto nacionalni proizvod za 1,5 do dva posto godišnje.

Varaždin Obnova dječjih vrtića U tri predškolska objekta bit će uloženo 6,78 milijuna kuna

Bez ikakvog troška

Varaždinci će imati pristup pametnim tehnologijama, edukativnim, zabavnim i informativnim medijskim sadržajima...

– Stvaramo komunalnu, odnosno informatičku infrastrukturu, svjetlovodne priključke bez kojih danas ultrabrzi internet nije moguć i bez čega nije moguće razviti sadržaje koji su potrebni pametnom gradu. Nažalost, to se kod nas svodi na neke segmentarne sadržaje, no u pravom smislu inteligentni grad je grad u kojem će građani biti međusobno povezani mrežom koja će biti otvorena, javno dostupna i pomoću koje će oni moći svoje sadržaje koristiti kao javno dobro – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da bi se u tri godine moglo cijeli grad pokriti optikom i omogućiti da svi pod jednakim uvjetima imaju pristup sadržajima.

– Svaki građanin koji to želi dobit će optički priključak i distribucijski antenski sustav i to sve bez ikakvog troška – kazao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. 

Zeleni autobusni kolodvor u Varaždinu Nakon tri mjeseca radova Otvoren prvi zeleni autobusni kolodvor u Hrvatskoj