Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Predstavljeno najnovije izdanje u nakladi županije

"Varaždinska tradicijska kuharica – Županija na stolu"

storyeditor/2025-07-26/b02b29d518c9c19d649485316679287d_XL.jpg
1/2
Foto: Varaždinska županija TRADICIONALNO I MODERNO Chef Damir Crleni i pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek u knjizi su spojili 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda županije

Renomirani chef Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek oblikovali su jedinstvenu kuharicu "Varaždinska tradicijska kuharica – županija na stolu" spojivši na više od 100 stranica 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda županije – od Varaždinskog klipiča i Varaždinskog zelja do Varaždinskog bučina ulja, Zagorskih mlinaca i Zagorskog purana. Ova kuharica je 20. izdanje knjiga iz županijske edicije posvećene gastronomiji i kulturnoj baštini.

– Knjigom spajamo tradicionalno i moderno, a želimo postići četiri važna cilja. Prvo, da sva tradicionalna jela zabilježimo i očuvamo njihove recepte za buduće generacije. Drugo, da damo poseban značaj našim OPG-ovima i lokalnim proizvođačima. Treće, knjiga ima i turističku vrijednost, jer kad dođete u neki kraj, želite kušati nešto autohtono. I četvrto, ovu knjigu dat ćemo našim školama, osobito onima sa smjerovima kuhara i ugostitelja, kako bi učenici na temelju nje mogli kreativno spajati tradiciju i modernu gastronomiju – rekao je župan Stričak.

TRADICIONALNO I MODERNO Chef Damir Crleni i pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek u knjizi su spojili 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda županije
Foto: Varaždinska županija TRADICIONALNO I MODERNO Chef Damir Crleni i pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek u knjizi su spojili 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda županije

Da je kuharica svojevrsni hommage tradicionalnim proizvodima, potvrdio je i pročelnik Vincek.

– Dosad smo prilikom postupka zaštite proizvoda izdavali monografije ili pojedinačne kuharice, no sada smo svih deset proizvoda zaštićenih na razini EU okupili na jednome mjestu. Za svaki proizvod pripremljena su po dva recepta – jednostavna, prilagođena svima, bilo da je riječ o domaćici, profesionalnom kuharu ili putniku koji želi okusiti tradiciju Varaždinske županije – objasnio je.

Chef Damir Crleni istaknuo da su željeli napraviti nekoliko recepata koji bi se mogli koristiti u restoranima.

– Posebno se ističu modernizirani klasici poput Varaždinskog klipiča s glaziranim telećim fileom u umaku od inćuna, kapara i sušenih rajčica te Varaždinskog klipiča s mesom iz tiblice i vabučinom u slavonskoj slanini. Tu su i inovativna jela poput štrukli s dinstanim Varaždinskim zeljem na pjeni od vrganja s mariniranim rajčicama – zaključio je Crleni.

storyeditor/2025-07-25/autobus.jpg Bolja prometna povezanost za sve dijelove županije Više linija, niže cijene: putovanja za 4,40 eura storyeditor/2025-07-26/Tvornica_4.jpg IMS Gear zapošljava 3000 ljudi u Njemačkoj, Aziji i Americi, a sada otvara pogon u Osijeku Svaki četvrti automobil ima neki dio proizveden u IMS Gearu storyeditor/2025-07-27/prvasici.jpg Pozitivni pokazatelji u osnovnoškolskom obrazovanju Blagi porast broja prvašića daje ohrabrenje i optimizam