Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Dobrosusjedska suradnja

Varaždinska županija prva hrvatska regija koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran

Radimir Čačić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL/Ilustracija
Na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran u Klagenfurtu u Austriji u srijedu, župan Čačić je jednoglasno izabran za predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019.

Varaždinski župan Radimir Čačić iduće će dvije godine biti predsjednik Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije u Europi koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, u kojima živi šest milijuna ljudi. Jednoglasno je izabran na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran u Klagenfurtu u Austriji, zamijenivši Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran.

- Zahvaljujem na prilici i povjerenju koje ste iskazali Varaždinskoj županiji da preuzimanjem uloge predsjedavajuće regije postane prva hrvatska županija koja je preuzela ovu važnu ulogu. Savez Alpe-Jadran je proteklih 39 godina postao simbol dobrosusjedske suradnje. Naime, prostor Srednje Europe specifičan je po tome da se na njemu kroz stoljeća formirao jedinstveni mentalitet. Prvenstveno želimo da Savez bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima. Uvjeren sam da će Savez Alpe-Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta - rekao je Čačić u Klagenfurtu.

Varaždinska županija je Savezu pristupila 2013. godine, a članice iz Hrvatske su još Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija, a uskoro i Primorsko-goranska županija.