Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Vatrogasni dom DVD-a Voćin zasjao u novom ruhu

Vatrogasni dom
Foto: Kristijan Toplak
Čestitam DVD-u Voćin na ovom projektu jer znam da nije bilo lako, ali voćinski su vatrogasci pokazali kakvi su borci za svoje i treba im odati golemo priznanje, poručio je župan Andrović

Malo je takvih društava kao DVD Voćin. Povijest im je duga, broje 132 godine. A u tom periodu bilo je uspona i padova. U Domovinskom je ratu njihov vatrogasni dom uništen, ali na Dan državnosti njihove su odaje zasjale u novom ruhu.

Naime, DVD Voćin i njegov zapovjednik Zdravko Ojkić uselili su se u svoj obnovljeni dom u središtu Voćina. Investicija je vrijedna oko 300.000 eura, a realizirana je sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Općine Voćin, uz podršku Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića.

Tužna povijest

Matea Doner, predsjednica DVD-a Voćin, emotivno se prisjetila kronologije dobivanja sredstava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za ovo zdanje. Zahvalila je svima koji su pomogli da Vatrogasni dom DVD-a Voćin bude svima na ponos.

– Naš dom ima tužnu povijest, nakon što je u Domovinskom ratu izgorio pa obnovljen, koliko se moglo, održavale su ga generacije vatrogasaca u skladu s mogućnostima, a danas konačno ima svoj ponos. Velika hvala svima koji su nam pomogli da dobijemo svoj obnovljeni dom – rekla je Doner, posebno apostrofirajući svakog člana DVD-a Voćin koji je svojim nesebičnim volonterskim radom sudjelovao u obnovi doma.

Voćinski načelnik Predrag Filić naglasio je pozitivan odnos DVD-a Voćin prema cijeloj zajednici.

– Oni su tu uvijek kada treba, i u dobru i u zlu. Ponosni smo na ovo maleno, ali hrabro društvo – naglasio je Filić. Inače, DVD Voćin lani je dobio nagradu Hrvatske vatrogasne zajednice za "najpothvat u hrvatskom vatrogastvu", za intervenciju pri padu zrakoplova.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost ovakvih projekata, posebno zbog činjenice da ga je sam DVD pokrenuo i povukao.

Na ponos zajednice

– Čestitam DVD-u Voćin na ovom projektu jer znam da nije bilo lako, ali voćinski su vatrogasci pokazali kakvi su borci za svoje i treba im odati golemo priznanje. Naime, 132 godine jednog društva velika je i bogata povijest koju krasi zajedništvo, snaga, hrabrost i to se svaki dan ovdje pokazuje. Ovaj je dom mjesto za sve generacije vatrogasaca u Voćinu, a vidimo kako imaju i velik broj djece koja će nastaviti tradiciju vatrogastva podno Papuka. Ovaj dom ima kome ostati i zato je lijepo vidjeti da se današnje vodstvo izborilo za to. Vatrogasci su uvijek prvi kada treba, a sve što rade, rade volonterski, odvajaju svoje slobodno vrijeme, daju sebe za druge, za svoje društvo, za svakog čovjeka i na tome im od srca hvala. Budite i dalje tako hrabri i jedinstveni i ja sam doista ponosan što sam baš vaš kum, kum vašeg društva i zastave – poručio je župan Andrović.

Svi članovi DVD-a Voćin, od najmlađih do najstarijih, zajedno su škarama presjekli svečanu vrpcu za ulazak u novi vatrogasni dom.

Vrata Papuka Početna konferencija 'Vrata Papuka' vrijedna 3,3 milijuna eura Udruga Jaglac Aukcija na Viroexpu Udruzi Jaglac ček od 1318 eura Poduzetnici u VPŽ U prva tri mjeseca 2024. Plaće na području županije porasle 16,4 posto