Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
ZNANSTVENI SKUP

Važan trenutak u proučavanju slavenske književnosti, jezika i kulture

Foto: Brodsko-posavska županija Župan i kongres
Osmi Hrvatski slavistički kongres na brodskom Sveučilištu okupio je više od 150 predavača i izlagača iz 13 zemalja

Župan Danijel Marušić sudjelovao je u radu osmog Hrvatskog slavističkog kongresa, međunarodnog znanstvenog skupa prvorazrednog nacionalnog značenja koji je protekli tjedan održan u Slavonskom Brodu. Domaćin kongresa bilo je Sveučilište u Slavonskom Brodu, a organizatori Hrvatski slavistički odbor Hrvatskoga filološkog društva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na kongresu su dodijeljene tri državne nagrade laureatima, istaknutim slavistima koje na prijedloge niza hrvatskih znanstvenih institucija izabire organizator. To su Medalja Antuna Barca (za područje znanosti o književnosti), Medalja Stjepana Ivšića (za područje jezikoslovlja) i Medalja Vatroslava Jagića (za stranoga slavista). Ovogodišnji su laureati akademik Milivoj Solar, akademik Stjepan Damjanović i profesorica Renate Lachmann.

U radu kongresa sudjelovala su tri plenarna predavača i oko 150 izlagača iz 13 zemalja. Valja istaknuti kako su Vlada RH i Hrvatski sabor izglasali Zakon o hrvatskom jeziku kojim se prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu. Glasanje u Saboru pratili su članovi glavnog odbora Matice hrvatske na čelu s romanopiscem i dramatičarom Mirom Gavranom kojeg je Brodsko-posavska županija nagradila Zlatnom plaketom.

U prigodnom govoru župan Marušić istaknuo je da je ova manifestacija važan trenutak za sve koji su posvećeni proučavanju slavenske književnosti, jezika i kulture te im zahvalio što su dio ovog važnog događaja.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Erlić: Ovo je najbolji primjer ulaganja i poticanja razvoja Slavonije storyeditor/2024-09-06/Vrtaric_2.jpeg Povijesni uspjeh uzgajivača iz Brodsko-posavske županije na izložbi u Sloveniji Uzgoj lipicanaca je skup, ali zaljubljenici ne odustaju: Slavonac šampion Lipice! storyeditor/2024-09-09/PXL_090924_120327412.jpg Osnovna škola Sikirevci jedina u županiji provodi pilot-program cjelodnevne nastave U klupe sjelo 1145 prvašića, svake godine sve bolji uvjeti školovanja