Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Erlić: Ovo je najbolji primjer ulaganja i poticanja razvoja Slavonije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 13.09.2024., Brodski Stupnik - Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Sime Erlic na otvorenju Poljoprivredno-poduzetnickog inkubatora u Brodskom Stupniku. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Ministar regionalnog razvoja i EU fondova u pratnji župana Marušića posjetio je neke od općina u kojima su europskim sredstvima realizirani važni projekti

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u pratnji ravnateljice Uprave za potpomognuta područja Katice Mišković posjetio je Brodsko-posavsku županiju, odnosno neke od općina u kojima su putem europskih sredstava realizirani važni projekti.

Partnerski odnos

Obilazak je započeo u općini Brodski Stupnik, gdje je ministar svečano otvorio Poljoprivredno-poduzetnički inkubator. Riječ je o do sada najvećem kapitalnom ulaganju u ovu općinu, projektu vrijednom 6,204.071 euro, od čega 4,534.548 bespovratnih EU sredstava. Inkubator, istaknuo je Erlić, nudi niz mogućnosti, a kao stratešku prednost izdvojio je hladnjaču koja će poljoprivrednicima omogućiti da svoje proizvode prodaju kada je najpovoljnija cijena na tržištu.

– Vidio sam puno inkubatora, ali ovo je jedan od većih i opremljenijih, s nizom funkcionalnosti koje trebaju poslužiti upravo poljoprivrednicima i poduzetnicima iz ovoga kraja da u početnim godinama, kada je svaka poduzetnička inicijativa najosjetljivija, dobiju zaštitu u tržišnom natjecanju i prostor u kojem mogu razvijati svoje poslovne ideje i proizvodnju. Ovo je najbolji primjer ulaganja i poticanja razvoja Slavonije – rekao je Erlić.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je kako su svi projekti koje su obišli hvalevrijedni i izrazio zadovoljstvo što su radovi na inkubatoru privedeni kraju unatoč svim izazovima. Naglasio je kako je ovaj projekt od velike važnosti za ovu općinu, ali i cijelu županiju i šire. Zahvalio je ministarstvu na kontinuiranom prepoznavanju potreba, partnerskom odnosu i pomoći u brojnim projektima koji se provode na području županije.

U općini Sibinj s načelnikom Josipom Pavićem potpisan je ugovor o izgradnji novog dijela Vukovarske ulice u naselju Slobodnica.

Izgradnja i revitalizacija

Ministar je posjetio i etno kuću u Sikirevcima. Ovaj važan projekt još je u fazi gradnje i također se gradi europskim sredstvima, a u konačnici će imati kušaonicu domaćih proizvoda te lokalni turističko-informativni centar. Obilazak je nastavljen u općini Vrpolje i posjetom kulturno-turističkom centru Eko-etno kuća. Ovaj više od milijun eura vrijedan europski projekt spaja slavonsku tradiciju, arheologiju, etnologiju i gastronomiju. EU fondovi poslužili su i za revitalizaciju povijesne lokacije arheološkog parka Dobrevo u Starim Perkovcima.

Erlićev obilazak općina Brodsko-posavske županije završio je posjetom Zelenoj tržnici u općini Garčin, čiju je izgradnju Ministarstvo podržalo s tadašnjih milijun i pol kuna.

storyeditor/2024-09-06/Vrtaric_2.jpeg Povijesni uspjeh uzgajivača iz Brodsko-posavske županije na izložbi u Sloveniji Uzgoj lipicanaca je skup, ali zaljubljenici ne odustaju: Slavonac šampion Lipice! storyeditor/2024-09-09/PXL_090924_120327412.jpg Osnovna škola Sikirevci jedina u županiji provodi pilot-program cjelodnevne nastave U klupe sjelo 1145 prvašića, svake godine sve bolji uvjeti školovanja storyeditor/2024-08-30/PXL_160624_116206928.jpg Općina Oriovac i Brodsko-posavska županija bili su pokrovitelji manifestacije Entuzijazam i ljubav prema lipicancu vraćaju nadu u opstanak Slavonije