Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osijeku je započela rekonstrukcija i dogradnja sportsko-rekreacijskog centra Copacabana

Već ovog ljeta osječka Kopika u novom sjaju

Foto: OBŽ
Prva faza počinje rekonstrukcijom olimpijskog bazena, kojom će Osijek konačno dobiti bazen po svim normama Svjetske plivačke federacije

Nakon 46 godina od izgradnje i dvije godine otkako se ne koristi bazen tijekom kupališne sezone, prošlog je tjedna počela rekonstrukcija osječkog sportsko-rekreacijskog centra Copacabana.

Dostupna za sve građane

Izvođač radova već je uveden u posao, a povodom početka radova gradilište su posjetili osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan Ivan Anušić, koji su prezentirali projekt rekonstrukcije i dogradnje ovog kompleksa na lijevoj obali Drave.

– Sada počinje prva faza rekonstrukcije, i to rekonstrukcije olimpijskog bazena kojom će Osijek konačno dobiti olimpijski bazen po svim normama Svjetske plivačke federacije, te okruglog bazena koji će dobiti i dodatne sadržaje. Podsjećam da smo prošle godine u suradnji s Hrvatskim vodama proveli nasipavanje obale Drave pijeskom i postavili brojne popratne sadržaje za rekreaciju te je bilo puno posjetitelja. Ove godine, uz tu plažu, otvorit ćemo i dva bazena, a ujedno krećemo u izmjenu i dopunu glavnog projekta za drugu fazu rekonstrukcije, što planiramo aplicirati preko NPOO-a kako bismo dobili sredstva  izvan proračuna Grada Osijeka. Projekt smo prilagodili tako da Copacabana bude dostupna za sve građane, stoga smo odlučili odustati od određenih sadržaja koji nisu nužni, a koji bi povećavali cijenu ulaznica, kao što je aquapark. Želimo da Kopika bude ono što je bila i do sada, a to je kupalište svih Osječana. Osijek mora biti slavonska metropola i nedopustivo je da građani Osijeka moraju odlaziti na kupališta u druge gradove – rekao je gradonačelnik Ivan Radić te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji koja je osigurala 2 milijuna kuna za ovu rekonstrukciju.

Ukupna vrijednost aktualne  faze radova je 30 milijuna kuna, a rok njihova završetka je 180 radnih dana od dana uvođenja u posao.

Nadaleko poznato odredište

– Ovo je velik i važan projekt ne samo za grad Osijek već i za cijelu Osječko-baranjsku županiju, jer je Copacabana nadaleko poznato odredište za sport i rekreaciju. Protekle dvije godine je bila zatvorena i tada sam i kao župan iskazao nezadovoljstvo jer smatram da to nije bilo dobro. Sada su konačno pronađena sredstva, najvećim dijelom ih je osigurao Grad Osijek iz svog proračuna, a nešto su osigurali Osječko-baranjska županija i Vlada RH koja će se financijski uključiti u drugoj  fazi projekta. Nadam se da ćemo ove godine završiti prvu fazu i  uspješno krenuti u realizaciju druge faze projekta, na radost  svih žitelja grada i njegovih gostiju koji će uskoro imati priliku uživati u novim sadržajima – kazao je župan Ivan Anušić.

Dodao je da će se dio sredstava pokušati osigurati putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te resornog ministarstva.

Projekt ima četiri cjeline, od čega je prva olimpijski bazen koji se u potpunosti ruši, a novi će biti prilagođen svim natjecanjima. Druga faza je bazen s atrakcijama, toboganom i barom, treća cjelina je gradnja strojarnice, a četvrta i završna faza je uređenje okoliša, spajanje na kanalizaciju i rješavanje odvoda.