Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Za kraj “Biogradskog ljeta”

Večer fada uz Ivu Perkušića na Narodnom trgu

Ivo Perkušić
Foto: Grad Biograd na Moru
Glazbu fado obično izvodi pjevač gitarist ili solo pjevač uz pratnju akustične gitare i portugalske guitarre

Za kraj ljetne sheme koja se pod nazivom “Biogradsko ljeto“ održavala tijekom turističke sezone upriličena je posebna večer. Ugođaj za srce i dušu kakav pruža fado, žanr koga karakteriziraju tužne pjesme koje govore o patnji, melankoliji ali i nadi, pružili su publici na Narodnom trgu Ivo Perkušić, te gitaristi Branko Arsekin na akustičnoj i Pavle Sviličić na portugalskoj gitari.

Fado obično izvodi pjevač gitarist ili solo pjevač uz pratnju akustične gitare ili portugalske gitare s 12 žica, takozvane guitarre, dok moderniji fado izvodi pjevač u pratnji gitarskog kvarteta ili čak orkestra. Riječ fado na portugalskom znači sudbina pa je jasno što ovakva glazba predstavlja i koja je njezina temeljna poruka. Pojasnio je to i na početku koncerta mladi pjevač, glumac, novinar, radijski i TV voditelj Ivo Perkušić.

Svestrani Splićanin zaljubljenik je i u glazbu fado s kojom se susreo u Portugalu.

– U Lisabonu sam susretao mnoge izvođače fada, a nakon nastupa s nekima od poznatih imena tog žanra koji su me podržali, shvatio sam da je ta glazba trajno postala dio mene. Ovoga ljeta imali smo nekoliko nastupa diljem zemlje i ugodno se iznenadili koliko je ona bliska i našim ljudima – rekao je nakon koncerta Ivo Perkušić.

Zadarska županija Općina Poličnik proslavila svoj dan, župan se pohvalio brojkama Prvi put od osnutka županija ima 60.000 zaposlenih