Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekt HZZ-a

Velik interes Bjelovaraca za prekvalifikaciju

gradilište
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Polaznici dobivaju plaćeno obrazovanje, na račun 1375,95 kuna i dodatno se plaćaju putni troškovi

Inicijativom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i proteklih godina, u Bjelovaru se provodi prekvalifikacija zanimanja nezaposlenih u deficitarna zanimanja koje u potpunosti financira HZZ. Osim plaćenog obrazovanja koje traje maksimalno 2,5 mjeseca, na svoj će račun polaznici dobiti 1375,95 kuna i dodatno plaćene putne troškove, točnije kunu po kilometru. Po završetku prekvalifikacije, polaznicima se ista upisuje u e-radnu knjižnicu, osiguravaju im se uvjeti i stručno vodstvo za obavljanje teoretske nastave, praktične nastave kod poslodavca kao i mogućnost zapošljavanja. Ovo su ljeto krenuli razgovori s kandidatima, a interes Bjelovarčana je velik.

– Već smo odradili jedan krug testiranja i prijavilo se nešto više od 50 ljudi. Moram naglasiti kako nemamo ograničenja u broju polaznika i pozivam sve koji su zainteresirani jer ih prekvalifikacija neće koštati ništa, a s obzirom na zanimanje koje će dobiti nakon završetka, velike su mogućnosti zapošljavanja – objasnila je Martina Topalović iz Područnog ureda Bjelovar.

Tražena zanimanja su zidari, tesari, montare suhe gradnje, keramičari, elektrozavarivači, bravari, limari, rukovoditelji CNC strojem, programeri, CAD specijalist, voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz fondova EU te zapošljavanje na sezonskim poslovima. Do kraja godine trebale bi početi i prijave za njegovateljice.

Učenici u Bjelovaru mogli bi iduće godine imati besplatne udžbenike Pripreme za školu Čazma i Bjelovar pomažu roditeljima učenika