Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske vrijedan 2,791.418 eura

Veliki interes učenika za astronomiju i programe RZC-a Panonske Hrvatske

storyeditor/2024-02-23/planetarij02.jpg
Foto: OBŽ U SUVREMENO opremljenoj zvjezdarnici i planetariju za vrijeme školskih praznika održane su radionice iz astronomije

U Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske u Osnovnoj školi "Josip Kozarac" u Josipovcu Punitovačkom tijekom prošlotjednih školskih praznika organizirane su izvannastavne aktivnosti za darovite i visoko motivirane učenike s područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o radionicama iz astronomije u suvremeno opremljenoj zvjezdarnici i planetariju, jedinima u istočnoj Hrvatskoj, kao i radionicama pod nazivom "Čarobni svijet kemije" te onima iz biologije u kojima je bilo riječi o nutritivnoj vrijednosti pira. Na radionicama su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Belog Manastira i Osijeka, a posjetio ih je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić sa suradnicima.

– Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske među rijetkima je u Hrvatskoj, zapravo jedan od njih ukupno četiri, u kojima se osobita pozornost posvećuje darovitoj i visoko motiviranoj djeci. Uz ostale aktivnosti, u RZC-u je već obavljeno i testiranje, odnosno identifikacija darovitosti i potencijalne darovitosti učenika u STEM području tako da su testirani učenici četvrtih razreda s područja Osječko-baranjske županije, koja je nositelj cijelog projekta, kao i Virovitičko-podravske županije koja je jedan od partnera. Projekt će omogućiti učenicima sve što ih zanima u STEM području, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, poduzetništvu i aktivnom građanstvu, stjecanje novih znanja i vještine, naravno uz posebne predavače i profesore, kao i organizaciju projekta – kazao je Lukić.

Ukupna vrijednost projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske iznosi 2,791.418 eura, a započeo je u srpnju 2022. i traje do 14. travnja ove godine. 

storyeditor/2024-02-23/zrtve_1.jpg Događaj poznat kao Vrbsko-ruščičke žrtve Stradanje šestorice seljaka dokaz je teške povijesti hrvatskog naroda storyeditor/2024-02-26/sveta_nedelja.jpg Igra i zabava Svetonedeljski fašnik razveselio najmlađe ljubitelje maškara storyeditor/2024-02-23/zgb_a_fo.jpg Prošle godine u Zagrebačkoj županiji ostvareno je oko 14 posto više dolazaka Ruža Zagrebačke županije – nagrada za izvrsnost u turizmu