Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Istraživanje geotermalnog potencijala u Virovitičko-podravskoj županiji

Veliki potencijal – od grijanja staklenika do proizvodnje struje

Foto: Kristijan Toplak
Istražit će se područje gradova Virovitice, Slatine i Orahovice te općine Nova Bukovica, a Županiji su za to dodijeljene 3,350.502 kune nepovratnih sredstava iz EU

Projektom "Istraživanje geotermalnog potencijala" istražit će se područje Virovitičko-podravske županije, odnosno gradova Virovitice, Slatine i Orahovice te općine Nova Bukovica. Županiji se za nj dodjeljuju nepovratna (3,350.502 kune) iz Europske unije.

Program poticanja mladih, žena i poduzetnika početnika Županija pomaže poduzetnicima – krediti od nula posto kamata

Velik potencijal

– Istražit ćemo geotermalne izvore u našoj županiji, vidjeti kakvi su njihovi potencijali, kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištavanje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe. To će stvoriti preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja, usmjerenih na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljive energije u budućnosti – istaknuo je župan Igor Andrović.

Predloženi istražni prostori odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala i mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe.

– Ciljna skupina projekta zainteresirani su ulagači koji će na detektiranim područjima imati mogućnost sagraditi infrastrukturu za korištenje energije iz geotermalnih izvora, ali i distributeri energije iz geotermalnih izvora te, naravno, krajnji korisnici energije dobivene iz geotermalnih izvora. Sve to, u konačnici, imat će za posljedicu bolju i zdraviju kvalitetu života stanovnika Virovitičko-podravske županije – dodao je župan Andrović.

Župan Andrović posjetio stanare Poduzetničkog inkubatora u Pitomači U besplatnom uredu bezbrižno razvijaju nove poslovne ideje

Nema štetnih plinova

Geotermalni potencijali u Hrvatskoj još su nedovoljno istraženi, ali na bliskom su području Daruvarske toplice, kupalište u mađarskom Barcsu, ali i u ne tako dalekom Harkanju.

– Grijanje zgrada i iskorištavanje geotermalne energije u procesu dobivanja električne energije glavni su, ali ne i jedini načini iskorištavanja te energije. Geotermalna energija može se koristi za grijanje staklenika za proizvodnju cvijeća i povrća. Jedan od najzanimljivijih oblika iskorištavanja geotermalne energije svakako je proizvodnja električne energije. Vruća voda i para iz zemlje koriste se za pokretanje generatora pa nema spaljivanja fosilnih goriva, a time ni štetnih emisija plinova u atmosferu jer se ispušta samo vodena para – naglasili su u županijskoj Agenciji za regionalni razvoj VIDRA.

Bespovratna sredstva Za projekt "Žličica II" 831.004 kune

Dodatna je prednost što se takve elektrane mogu implementirati u najrazličitijim okruženjima, od farma, osjetljivih površina, pa sve do šumsko-rekreacijskih područja.