Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Turistička infrastruktura na Hrastovičkoj gori

Vidikovac u Petrinju dovodi nove posjetitelje

1/2
Foto: Grad Petrinja
Vidikovac je završen prošle godine, a koštao je nešto više od milijun kuna

Grad Petrinja nalazi se na sjecištu nekoliko turistički zanimljivih komunikacijskih pravaca te se na samom području grada nalazi mnoštvo prirodnih posebnosti i kulturno-povijesnih znamenitosti što čini veliki potencijal za intenzivniju turistički valorizaciju i tržišnu ekspanziju. Jedan od projekata kojim se htjelo doprinijeti turističkom razvoju Grada Petrinje bila je izgradnja vidikovca na vrhu Hrastovačke gore u blizini sela Hrastovica koji je otvoren prošle godine.

Moslavačka gora Izrađena prostorno-programska studija Uređenjem vrha Vis na Moslavačkoj gori do privlačenja više turista u ovaj regionalni park

– Izgradnjom dodatnih turističkih sadržaja radi razvoja turizma, posebice planinarskog i cikloturizma – koji su unazad nekoliko godina sve popularniji – želimo privući što više turista u ovo naše područje.

Stoga smo i napravili vidikovac na Hrastovačkoj gori koji se sastoji od metalne konstrukcije sa stubištem i platformom na vrhu koja se obavija oko postojeće betonske geodetske piramide – govori nam voditeljica projekta Zlata Jajčinović.

Izgradnja vidikovca na Hrastovačkoj gori bila je prvi završeni projekt iz programa Intervencijskog plana za Petrinju, koji provode Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova (MRRFEU) i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava (MRMS).

Vrijedna donacija braniteljskih udruga s juga Hrvatske U Orahovicu stiglo dvije tone mandarina iz doline Neretve

– Prošle godine napokon smo imali tu dobru vijest da smo se napokon popeli na našu piramidu, odnosno petrinjski vidikovac koji je kroz povijest pokazao da ima svoje mjesto. Kad pogledamo zadnjih 155 godina, odnosno još 1864. godine piramida se na ovom mjestu napravila iz geodetskih razloga. Sada je drugo vrijeme, piramida je sastavni dio krajolika, a naš novi vidikovac nam dovodi posjetitelje u ovaj kraj. Nalazi se uz naš Planinarski dom Matije Filjaka na putu planinarima i izletnicima i ljubiteljima prirode koji dolaze ovamo – kazao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Za vedrih dana s vidikovca se vidi i Zagreb.

– Projekt je koštao nešto više od milijun kuna, a objekt će se koristiti za dodatne usluge ugostitelja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika koji će moći pružati svoje usluge na toj lokaciji – zaključila je Zlata Jajčinović.