Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U povodu 25. obljetnice akcije Bljesak

Vijenci i svijeće u čast 51 poginulog branitelja

Foto: pozega.hr
U pratnji gradonačelnika Darka Puljašića na polaganju vijenaca bili su njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Mario Pilon

U povodu 25. obljetnice operacije Bljesak uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi vijenac je položilo izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem. U gradonačelnikovoj pratnji bili su njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Mario Pilon.

Počeli radovi na sanaciji Požeški gimnastičari od rujna će vježbati u obnovljenoj dvorani Sokol

Operacija Bljesak, vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH, započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Gradsko vijeće Požege usvojilo mjere za pomoć građanima i poduzetnicima Puljašić: Pokazali smo da smo pravi partner svojim poduzetnicima

Zbog posebnih mjera u vezi s pandemijom koronavirusa obilježavanje je ove godine bilo skromnije nego inače te je izostalo masovnije okupljanje stanovništva i izaslanstava.