Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
29. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA VOJNIH OBJEKATA

Vijenci i svijeće za Željka Trbaru

Foto: Maja Muškić
U trodnevnoj akciji započetoj 15. rujna 1991. u 17.15 sati, oslobođene su dvije vojarne u gradu, vojno skladište Gaj i Poligon Gašinci

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, znakovito u 17.15 sati, Grad Đakovo u utorak je obilježio 29. obljetnicu akcije oslobađanja vojnih objekata u Hrvatskoj.

DAN BRANITELJA Vijenci i lampioni u čast heroja

Polaganjem vijenaca za poginulog pripadnika 3. GBR-a Kune Željka Trbaru u vojarni Kune istoga dana započelo je trodnevno obilježavanje obljetnice oslobađanja vojnih objekata u Đakovu od tzv. JNA, čija je prva žrtva bio Trbara. Đakovo obilježava i 29 godina od osnutka 122. brigade.

Govorilo se i o događajima koji su prethodili trodnevnoj, munjevitoj akciji oslobođenja dviju vojarni u gradu, vojnog skladišta Gaj i Poligona Gašinci. Akcija je počela 15. rujna 1991. u 17.15 sati, a već treći dan i posljednji pripadnik tzv. JNA napustio je grad. Zaplijenjene su velike količine oružja i streljiva koje su pomogle u obrani i drugih mjesta. Napadi na vojarnu Dračice, danas vojarnu Kune, počeli su 15. rujna, a oslobođena je za dan.

Đakovo Svi Zajedno Đakovo uspješno i u drugoj fazi projekta "Zaželi" Teško zapošljive žene brinut će se o starijima, nemoćnima i samcima

Kod spomen-ploče Željku Trbari vijence su položili njegovi roditelji, 3. GBR Kune, Grad Đakovo, udruge 3. GBR-a iz drugih gradova, a stradalničke udruge zapalile su svijeće. Izražena je nada kako će 30. obljetnica biti podignuta na još višu razinu, a planira se i gradnja kapelice u krugu vojarne. Program je nastavljen izložbom “Đakovo u Domovinskom ratu” u Hrvatskom domu, dok je u kući Reischmann gradonačelnik Đakova Marin Mandarić otvorio izložbu “Domovinski rat – iz privatne zbirke Joze Marinčića”.

U katedrali je služena misa za mir i domovinu, a potom održan koncert Zagrebačke filharmonije. Sve to dio je programa “Zvonila su zvona katedrale naše”, koji završava 26. rujna.