Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 28. obljetnica 101. brigade HVO-a

Vijenci, svijeće i knjiga o generalima

Predstavljena knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.”
Foto: bpz.hr
U sklopu obilježavanja obljetnice predstavljena je i knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.” o kojoj su govorili sami autori – generali Krešimir Kašpar i Marinko Krešić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobljima u Slavonskom i Bosanskom Brodu svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a. U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Bosanskom Brodu služena je i sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje.

Županija pomaže Za projekte jačanja obrtnika 180 tisuća kuna

Vijence su položili roditelji, obitelji i udovice poginulih pripadnika 101. brigade, zatim, generali Mladen Kruljac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić, Marinko Krešić, Ivan Bobetko i Zvonko Peternel, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Kozica, a u ime Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić. Vijence su položila i izaslanstva 101. brigade HVO-a, Grada Slavonskog Broda te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, kroz 101. brigadu prošlo je 4955 pripadnika, poginulo ih je čak 426, nekoliko se smatra nestalim, a 1417 je ranjeno. Osim u Bosanskoj Posavini, pripadnici ove postrojbe sudjelovali su na ratištima diljem Hrvatske.

Razgovor sa zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem I ranjive bi skupine mogle imati stalni posao

U sklopu obilježavanja obljetnice predstavljena je i knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.” o kojoj su govorili sami autori – generali Krešimir Kašpar i Marinko Krešić.

Po njihovim riječima, ne radi se o leksikografskom, već publicističkom djelu kojem je cilj prikazati ratni put i ulogu visokih hrvatskih časnika koji su iznikli iz naroda donoseći njihove biografije, akcije, odličja, najodgovornije dužnosti i druge podatke iz Domovinskog rata.