Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Andrović potpisao ugovor za pet projekata vrijednih 156,5 mil.

Viroexpo dobiva središte, a u dvorcu niče Centar za kulturu zdravlja

Slavonija će postati veliko gradilište
1/4
Foto: Kristijan Toplak
Ovaj sporazum značit će puno mljekarima jer je njime predviđena izgradnja Centra za istraživanje u sektoru mljekarstva

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Vinkovcima, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović potpisao je ugovor za pet strateških projekata “teških” ukupno 156,5 milijuna kuna.

Brzi internet "Autocesta" budućnosti Brzi internet za osam općina

Tako će se na području županije graditi Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković u Cabuni (39,5 milijuna kuna), Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici (36 milijuna kuna), Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici (9 milijuna kuna), Multifunkcionalna građevina za poljoprivredne i gospodarske manifestacije u Virovitici (14 milijuna kuna) te urediti Turističko-rekreativni centar "Jezero – Hercegovac – Ružica Grad“ Orahovica (58 milijuna kuna).

Četvrti obnovljeni dvorac

– Ovi će projekti puno značiti stanovnicima naše županije i zahvaljujem Vladi RH i svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog razvojnog sporazuma. Ovaj će sporazum puno značiti i za mljekare, poljoprivrednike, a naš Viroexpo, jedan od tri najznačajnija gospodarska sajma u Hrvatskoj dobit će svoje središte i više se neće seliti s lokacije na lokaciju. Osim toga, uredit ćemo i Dvorac u Cabuni, koji će postati centar za kulturu zdravlja. Bit će to četvrti obnovljeni dvorac u županiji, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici. Slavonija će zahvaljujući Vladi postati veliko gradilište i to će biti najveća ulaganja u Slavoniji, ali i Virovitičko-podravskoj županiji u posljednjih 15 godina – rekao je Andrović.

Osijek trg Promocija U Slavoniju stižu blogeri koje će dnevno pratiti milijun fanova

Dodao je da su od spomenutih projekata tri kojima je nositelj VPŽ. Tako je županija partner Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u izgradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu. Projektom je planirana izgradnja Centra u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni III. kojim će se uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjet da se u suradnji sa znanstvenom zajednicom i stručnim institucijama omogući razvoj i prijenos znanja i vještina usmjerenih na jačanje kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u sektoru mljekarstva, što je ujedno i cilj projekta. Centar će pružati usluge istraživanja i razvoja novih proizvoda, probne proizvodnje novih proizvoda prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, laboratorijska istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika. Izgradnja ovog Centra, prema riječima mljekara, predstavljala bi spas za mljekarsku industriju i svi su podržali namjeru Virovitičko-podravske županije.

Turistički razvoj županije

U jednom od dvoraca obitelji Janković u naselju Cabuna, u Suhopolju, gradit će se Centar za kulturu zdravlja. Projekt uključuje radove i opremanje centra za kulturu zdravlja. Uvođenjem novih sadržaja u kulturno-povijesnu znamenitost unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom i doprinijeti održivom razvoju u županiji. Više turista u Cabunu i županiji povećat će potražnju i prihode u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, što će stvoriti nova radna mjesta, te nedvojbeno dovesti do smanjenja nezaposlenosti i redukcije siromaštva. Ovim projektom doprinijet će se turističkom razvoju i stvaranju imidža županije i kontinentalne Hrvatske, a istodobno će se spriječiti njegovo daljnje propadanje te će se spasiti kulturno-povijesna baština od izuzetne vrijednosti za RH.

Županija je nositelj projekta Rekonstrukcija nadstrešnica u multifunkcionalnu građevinu za potrebe poljoprivrednih i gospodarskih manifestacija buduće zgrade Međunarodnog sajma Viroexpo u Virovitici. Građevina će se primarno koristiti kao manji sajamski i izložbeni centar odnosno prostor za održavanje raznih poljoprivrednih i gospodarskih te drugih sličnih sadržaja.

Članovi "Kluba 100+" Prijam kod župana Nesebični "Klub 100+": Svojom krvlju spašavaju živote, i po 40 godina