Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Studentski restoran Škola ove godine slavi svoj osmi rođendan

Virovitica je za studente idealno mjesto – imaju sve

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Prvih osam godina ekipa iz restorana Škola pripremila je više od 140.000 studentskih menija koji se evidentiraju iksicom

Kada su 2007. prvi studenti zakoračili u Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici  u Virovitici, bio je to “prvi korak” na dugom putovanju. Ti prvi studenti današnjeg Veleučilišta u Virovitici diplomu su stekli u staroj zgradi u središtu Virovitice, gdje su danas smještene Gimnazija i Katolička osnovna škola.

U međuvremenu su se studenti preselili u bivšu i obnovljenu zgradu Vojarne u Virovitici. Te, 2014. godine u proljeće, sredstvima 
Virovitičko-podravske županije izgrađen je i otvoren studentski restoran. Dali su mu ime Škola. Tri godine potom, 2017., u Virovitici je izrastao studentski dom  sa 108 mjesta. Prošle godine 50 metara dalje otvoren je Tehnološko-inovacijski centar, a u budućnosti će tu niknuti i Centar za pametnu poljoprivredu.

Virovitica je za studente koji dolaze u ovaj grad, a ima ih iz cijele Hrvatske, idealno mjesto.

Domaće je “in”

Uz Veleučilište u Virovitici, koje nudi četiri preddiplomska studija (menadžment, studij poduzetništva, računarstva, elektronike) te Stručni studij drvne tehnologije Šumarskog fakulteta iz Zagreba, studenti u ovom  gradu u krugu od stotinu metara imaju sve – i predavanja i vježbe i krevet i ručak i kavu.

Ovo je priča o studentskom restoranu Škola, mladoj ekipi koja će ove godine obilježiti osam godina rada i kod kojih se osnovna 
ideja nije mnogo mijenjala. Naime, u te prve dane direktor tvrtke Terra Slavonica, koja upravlja restoranom i café-barom Škola, bio 
je današnji župan Igor Andrović.

– I tada i danas bilo nam je važno povezati lokalne proizvođače i njihove proizvode ponuditi krajnjim konzumentima. Nama je i 
u tim prvim danima bila važna simbioza domaćih proizvođača  i krajnjih kupaca, a tako je i danas. Osim toga, želja nam je bila 
da studenti koji dolaze studirati u Viroviticu imaju sve na jednom mjestu. Kada saživi još i Centar za pametnu poljoprivredu, tada 
će to biti to – naglasio je župan Andrović.

Današnji je prokurist Terra Slavonice Dalibor Per. Uz njega je osmeročlana mlada i nasmijana ekipa kojoj prosjek godina “kvari” 
jedino ugostiteljski doajen ovih prostora Franjo Gjogj koji mladima usađuje iskustvo koje se može prenijeti samo ako iza sebe imate tisuće postavljenih domjenaka ili ručkova. No, prvotna vizija, tih prvih i današnjih dana, nije se  mijenjala. Domaće je “in”.

– Naši dobavljači sa šireg su područja grada Virovitice. Meso dobavljamo u mesnici Šuvak i peradarstvu Posavac, povrće nam 
stiže iz Brane, kruh iz pekarnice Mali park, sokovi iz domaćeg trgovačkog lanca KTC-a. Otkad  poslujemo, smatramo da moramo biti poveznica, most između domaćih proizvođača i krajnjih konzumenata. Naravno, sve to mora biti kvalitetno kako bi bilo ukusno – naglašava Dalibor Per.

A u ovih prvih osam godina ekipa iz restorana Škola pripremila je više od 140.000 studentskih menija (na meniju je juha, glavno 
jelo, prilog, salata, desert) koji se evidentiraju iksicom. Brojka bi zasigurno bila i veća da su u zadnje dvije godine studenti više 
bili na predavanjima umjesto što prate online nastavu zbog pandemije koronavirusa. Naravno, tome treba pridodati i hranu koja 
je pripremana za klijente, građane, jer se restoran Škola u protekle “dvije olimpijade” profilirao kao odlično mjesto za ukusnu 
hranu.

– Imam prijatelje koji studiraju u nekim drugim gradovima i oni mi pomalo zavide kada im kažem da mi u Virovitici na samo 100 metara imamo sve na jednom mjestu. Studiram na Veleučilištu u Virovitici, dolazim iz Požege. Ovdje je idealno za studente, nema gubljenja vremena, minutu nakon predavanja ste u menzi, minutu nakon objeda ste u sobi. Premda je isprva, prije tri godine, pri dolasku u Viroviticu bilo sumnji, one su brzo nestale – kaže  studentica Ana.

Meni za 22,60 kuna

I sve to, uz ukusnu hranu,  nasmijano osoblje, u restoranu i café-baru Škola, rade s definiranom cijenom studentskog menija, koja se od 2013., dok još nisu ni postojali, nije mijenjala. Danas, kao i tada, iznosi 22,60 kuna.

– Voljeli bismo da je cijena viša – kazuje Dalibor Per, naglašavajući ono što u ovo vrijeme ističu mnogi – cijenu plina. Naime, trošak plina im je za siječanj 2022., u odnosu na siječanj 2021., skočio za 2,5 puta, pa bi povećanje cijene menija bio “poguranac” u lakšem svladavanju izazova.

A do tada, u Školi nisu sjedili prekriženih ruku. Kako je na području Virovitičko-podravske županije izgrađeno deset novih vrtića, a vrtićima je zgodnije bilo dobavljati hranu iz Škole nego imati vlastite kuhare, iz ovog restorana svaki radni dan s 90  obroka “školarci” opskrbljuju vrtiće u Gradini, Špišić Bukovici i Gornjem Bazju. I to je dokaz da u Školi rade “fino i friško” jer oni kuhaju za sve, od 7 do 77, od  klinaca i klinceza do gurmanskih zaljubljenika u hranu.