Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Usvojen rebalans proračuna na elektroničkoj sjednici Županijske skupštine

Više novca za zdravstvo i osoblje, nalaz revizije bezuvjetan i 11. put zaredom

1/2
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL/Ilustracija
Zbog velike požrtvovnosti tijekom pandemije koronavirusa, ali i radi zadržavanja u županiji, na više novca mogu računati liječnici i medicinsko osoblje, ali i poduzetnici te poljoprivrednici

Umjesto uživo, Županijska skupština Zagrebačke županije prošli je tjedan održana elektroničkim putem pa su županijski vijećnici o svojim odlukama odlučivali putem e-maila. No, takav način održavanja Skupštine nije ih spriječilo da većinom glasova usvoje rebalans proračuna za 2020. godinu koji iznosi 1,18 milijardi kuna, a zahvaljujući rezovima, manji je za ukupno dva posto u odnosnu na onaj donesen krajem prošle godine.

Vrijednost 300.000 kuna Ikea donirala namještaj dječjoj bolnici u Bistri

Subvencije stambenih kredita

Rebalans je rađen zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima kako bi se poboljšala gospodarska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa. Zato je ovim rebalansom proračuna upravo poduzetnicima Zagrebačke županije, o kojima velikim dijelom ovisi gospodarski uspjeh, osigurano 13 milijuna kuna bespovratnih potpora, odnosno povećanje od 86 posto više u odnosu na prvotni plan.

Više novca dobit će i poljoprivrednici nepovratnim potporama, s time da će maksimalni iznos po korisniku biti 150 tisuća kuna. Rebalansom prethodno planirani ukupni fond u tu svrhu umjesto 6,5 milijuna sada iznosi 7,7 milijuna kuna.

Novost je u proračunu program financijske pomoći sustavu zdravstva zbog pandemije koronavirusa vrijedan 4,6 milijuna kuna. Pokrivat će, između ostalog, opremanje ambulanti specijaliziranih za COVID-19, trošak plaća zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, troškove nabave zaštitne opreme.

Održano ocjenjivanje ovogodišnjih plodova u organizaciji županije i grada zagreba Asia najukusnija i najkvalitetnija jagoda

A kako bi se zadržali liječnici u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija, planirane su i nove mjere u ukupnoj vrijednosti 2,6 milijuna kuna, a radi se o subvencijama kamata na stambene kredite, sufinanciranju troškova stručnog usavršavanja te financiranju specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja.

Na ukupno 27,6 milijuna kuna mogu računati i gradovi i općine kojima će se temeljem natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih fondovima Europske unije. Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kn kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva namijenjena podizanju kvalitete predškolskog obrazovanja.

Dan županije neće se obilježiti

Vijećnici su na elektroničkoj sjednici Skupštine upoznati i s izvješćem o obavljenoj financijskoj reviziji Zagrebačke županije za 2018. godinu koja je, jedanaesti put zaredom, dobila od Državnog ureda za reviziju bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju.

Izglasana je također i odluka o produljenju važenja Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. na razdoblje do kraja 2021. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu za 2019. godinu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Javne ustanove „Zeleni prsten“, Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije i Savjeta mladih.

Prikupili 200.000 kuna Odrekli se uskrsnice i kupili dva respiratora

Jedna od novosti nakon sjednice je i ta da se odustaje od ovogodišnjeg obilježavanja Dana županije s obzirom na epidemiološku situaciju, a Skupština je tu odluku većinom glasova prihvatila.