Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Udruga koja je 2016. postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Više od 2000 djece dobilo je pravovremenu pomoć zahvaljujući svim MURID-ovcima

1/2
Foto: Međimurska županija
Očekuje se i gradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju vrijednog 20 mil. kuna

Prije točno deset godina u Međimurskoj je županiji, na njihovu inicijativu i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja, nastala Međimurska udruga za ranu intervenciju – MURID, koja je 2016. postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Primili i nagrade Trenutačno zapošljava 26 djelatnika, a kroz nju je prošlo više od 300 volontera.

SURADNJA DVIJU DRŽAVA Novi most povezivat će Međimurje i Zalu

Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima i grupni rad kroz trening socijalnih vještina. Izvršna direktorica Silvija Pucko ističe da u vrijeme njihova osnivanja Zakon o socijalnoj skrbi tu vrstu usluge nije prepoznao, pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a. U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt, u 2018. godini u Međimurje su doveli volonterski projekt “Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki Pričalice” koji je u 2020. primio nagradu “Ponos Hrvatske”.

Te godine održali su i prvi Festival medvjedića. Prije dvije godine organizirali su prvi kongres pod nazivom “S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji” i izdali slikovnicu “Sretna priča jednog medvjedića”. Svi ti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore lokalne samouprave. Podrška županije Međimurska županija podržava njihov rad od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja županije. Župan Matija Posavec je s direktoricom Pucko potpisao novi ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

Otvoren najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe – Ekomuzej Međimurje malo Od najstarijeg mlina u Hrvatskoj pa do međimurske popevke, gibanice i pušipela

U deset godina u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je preko 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske, i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece, pohvalivši transformaciju usluga u virtualni oblik za vrijeme pandemije. Regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve podržao je izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji, kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz zemalja regije. U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske. Očekuje se i gradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju vrijednog 20 milijuna kuna.