Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Potpisan "Virovitički model"

Visoka škola u Virovitici postat će poduzetnički orijentirano veleučilište

Foto: Virovitičko-podravska županija
Županija je sudjelovala i u gradnji Studentskog doma, svojim sredstvima uredili smo Studentski restoran, pomogli smo studentima u dobivanju iksica, ističe župan

Već punih deset godina traje "Virovitički model" sufinanciranja rada Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Prema njemu, po 100.000 kuna za rad te ustanove osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve općine i gradovi s područja županije izdvajaju od 5000 do 20.000 kuna, ovisno o broju upisanih studenata.

suradnja osijeka i virovitice U Kazalištu Virovitica otvara se nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu

Izvrstan primjer suradnje

– Ovim su se modelom u početku ustrojavanja osiguravala sredstva i za plaće jer nisu bila financirana iz državnog proračuna sve dok nisu izvršene sve predradnje potrebne za dopusnicu VŠMTI. Ovaj model ostao je do danas prepoznat u široj društvenoj zajednici kao dobar oblik suradnje. Visoka škola ima više od 400 studenata iz svih općina i gradova Virovitičko-podravske, ali i susjednih županija. Iz ovih izvora financirali su se i doktorski studiji i ostali troškovi koji su se ticali rada ove škole i bili su iznimno važni. U rujnu očekujemo i prvu generaciju inženjera računarstva, a uskoro i studente telekomunikacija. Jedan je to od doprinosa ostanku ljudi na našem području. Otvaranjem studija elektrotehnike stekli smo i zakonske uvjete za status veleučilišta, a očekujemo ga do kraja godine – naglasio je dekan Oliver Jukić.

Ugovor su nedavno u Visokoj školi potpisali Virovitičko-podravska županija, gradovi i općine, odnosno sve jedinice regionalne i lokalne samouprave.

Tehnološko-inovacijski centar Ministarstvo znanosti odobrilo projekt vrijedan 17,6 milijuna kuna Gradit će se Tehnološko-inovacijski centar Virovitica

– Primjer je ovo zajedništva svih gradova i općina na području naše županije. Visoka škola postala je dinamično i poduzetnički orijentirano visoko učilište koje predstavlja regionalni centar visokostručnog i primijenjenog znanstvenog rada, koji provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javno dobro, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva – poručio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Više diplomiranih

Broj diplomiranih u županiji od 2009. do 2015., naveo je, porastao je za 500 posto, a to su plodovi rada Visoke škole u Virovitici.

– U Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu, pa i u budućnosti očekujemo konstantan priljev novodiplomiranih. Time smo omogućili studiranje i onima koji nisu mogli studirati u većim gradovima, a onima koji su ovdje diplomirali omogućili smo da ostanu živjeti i raditi na području županije – zaključio je Andrović.

Studentski dom u Virovitici uselili prvi stanari U novom Studentskom domu Virovitica i besplatan internet