Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
'BRODSKA BRIGADA'

Vitezovi 157. brigade branili su hrvatsku granicu na Savi

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice ove postrojbe brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednice RH župan Danijel Marušić, položila su vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju
Foto: bpz.hr
U sklopu obilježavanja 28. obljetnice ove postrojbe brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednice RH župan Danijel Marušić, položila su vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju

Ove godine navršilo se 28 godina od ustrojavanja 157. brigade HV-a, popularno nazivane i Brodskom brigadom zbog svoje zadaće u obrani tadašnje općine Slavonski Brod i očuvanju državne granice uz rijeku Savu od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca. Treba naglasiti da su njeni pripadnici sudjelovali i na brojnim drugim ratištima širom Hrvatske te u bosanskoj Posavini. U sklopu obilježavanja 28. obljetnice ove postrojbe brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednice RH župan Danijel Marušić, položila su vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu te kod spomenika poginulim i smrtno stradalim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića.

VARAŽDIN Osamdeset milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

– Bitno je da se uvijek sjećamo svih ljudi koji su branili Hrvatsku, a posebno ovaj naš slavonskobrodski kraj, našu županiju, a naravno i druge dijelove – rekao je Marušić.

U županijskoj vijećnici održana je središnja svečanost, gdje je o ustroju, osnutku i ratnom putu 157. brigade govorio bojnik Damir Vinčazović. Tako se moglo čuti kako je novi datum obilježavanja obljetnica brigade 18. prosinca, kada je izdana zapovijed o njenu formiranju. Nošeni domoljubljem i entuzijazmom, hrvatski vitezovi gradili su ovu brigadu kao najvjerniji izraz slobodarskih tradicija naroda slavonske ravnice. Nažalost, u ratnim operacijama živote je izgubilo 27 pripadnika brigade, a obilježavanjem obljetnica prisjećamo se njihove nesebične žrtve.